*Nettavisen* Nyheter.

Ruster seg mot massesmitte

Folkehelseinstituttet aner ikke hvor mange som kan dø dersom fugleinfluensaen kommer til Norge, og jobber på spreng med å lage beredskapsplaner.

12.10.05 15:23

- Vi som myndighet må være på alerten. Dersom fugleviruset smitter fugler i Norge og viruset utvikler seg slik at det smitter mellom mennesker, har vi en potensielt svært alvorlig situasjon. Det er viktig at vi som helsemyndigheter er godt forberedt, sier direktør i Nasjonalt Folkehelseinstitutt, Geir Stene-Larsen, til TV 2 Nettavisen.

Hindre smitte
Folkehelseinstituttet jobber nå i samarbeid med andre organer med beredskapsplaner spesielt for landbruksnæringen. Folk i næringen er trolig de første som vil komme i kontakt med smittede fugler.

- Vi lager retningslinjer for hvordan bønder, fjærfeprodusenter og veterinærer skal oppføre seg dersom fugleinfluensaen kommer hit og smitter norsk fjørfe. Målet er å hindre at de selv blir smittet, og å få isolert eventuelt smittet fugl, sier Stene-Larsen.

Han sier at disse planene har topp-prioritet for øyeblikket. Trolig vil de bli ferdige allerede neste uke.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tyrkiske myndigheter meldte lørdag om mistanke om fugleinfluensa i en kalkunbesetning i den nordvestlige delen av Anatolia. Besetningen besto av 1800 kalkuner, hvorav 1700 døde og resten ble avlivet. Også i Romania er det mistanke om fugleinfluensasmittet fjørfe, melder Mattilsynet. Smittetrusselen rykker nærmere.

Spørsmål om tid
- Vi vet jo ikke om det er ett eller ti år til fugleinfluensaen kommer hit til landet. Heller ikke når viruset forandrer seg slik at det kan smitte mellom mennesker, sier Stene-Larsen.

Han oppfordrer folk til å følge de rådene som til enhver tid blir gitt av norske myndigheter.

- Hvor alvorlig dette kan utvikle seg, vet vi ikke i dag, kanskje blir det på nivå med spanskesyken, eller Asia-syken i den vestlige verden, eller enda verre som den påvirket den fattige delen av verden, sier direktøren. Det er derfor ukjent hvor mange i den norske befolkning som eventuelt vil stryke med dersom fugleinfluensaviruset utvikler seg.

Folkehelseinstituttet foretar nå også en oppdatering av en pandemi-plan for hele befolkningen dersom det kommer til en pandemi til Norge. (Pandemi er epidemi som sprer seg til flere land, red.anm.)

- Vi må gjennomgå hundrevis av tiltak og plukke ut de som er mest effektive for å hindre smitetsprdning . For eksempel kan det blir aktuelt å begrense store ansamlinger av folk, skoler kan bli stengt og så videre, sier direktøren.

Vaksinasjon
Som et første aktivt steg i forberedelsene har Folkehelseinstituttet oppfordret eldre og utsatte grupper i kommunene til å vaksinere seg mot influensa og pneumokokk (en spesielle infeksjonssykdom). Instituttet ønsker også å følge noen få kommuner for å se hvordan vaksinasjonen foregår.

Neste år vil myndighetene sette i gang en massevaksinasjon av de eldre i befolkningen. Med dette vil de få testet systemene dersom fugleinfluensaviruset skal bryte ut her, samtidig som de mest utsatte gruppene har en ekstra beskyttelse mot sykdommen.

I dag smitter fugleinfluensavirus mellom fugl og mellom fugl og menneske. Skrekken er en mutasjon (endring) av viruset slik at det også kan smitte mellom mennesker.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.