RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rygget på datter (1)

Faren opplevde enhver foreldres mareritt.

Det var den 12. september i 2005 at faren rygget på datteren på en gangvei utenfor familiens bolig. Datteren ble påført alvorlige hodeskader.

Nå har Borgarting lagmannsrett dømt mannen til 24 dagers betinget fengsel, med en prøvetid på to år. Han er også fradømt førerkortet i seks måneder og må betale saksomkostninger på 5000 kroner.

- Hørte et dunk
Ifølge dommen hadde datteren tidligere på ulykkesdagen vært på kontroll på helsestasjonen, og ble etterpå lagt i foreldrenes seng for å sove i husets andre etasje.

Faren, som jobber som drosjesjåfør, skulle snart på jobb da den tragiske ulykken skjedde. Han kjørte bilen ca. 50 meter på en gangvei og stoppet ved porten til familiens hus i Oslo.

Men før han startet på jobb skulle han kjøre en tur med noen av barna i husstanden. Hans bror og hans familie med barn bor nemlig også i det samme huset.

«Minst ett av barna var masete og urolig i forkant av kjøreturen. Tiltalte ble noe stresset av dette», skriver lagmannsretten i dommen.

Ifølge dommen så etterlater bevisførselen tvil om datteren på halvannet år skulle være med på turen, men faren selv hevder at han trodde den yngste datteren sov da han startet ryggingen.

«Etter å ha rygget ca. to meter registrerte tiltalte et dunk og hørte et skrik. Han gikk ut av bilen og fant datteren som lå på asfalten. Hun blødde kraftig fra hodet», står det i dommen.

- Hodet under hjulet
Faren løftet datteren opp og ropte på kona og broren. Han kjørte henne selv til legevakten, der de raskt sendte henne med ambulanse til Ullevål universitetssykehus.

Ved ankomst til sykehuset var datteren bevisstløs, og det ble påvist blødninger og flere brudd i hodet. Jenta ble operert på sykehuset samme dag.

«Lagmannsretten legger til grunn at skadene oppsto som følge av at X fikk hodet klemt under venstre bakhjul da faren rygget», står det i dommen.

Datteren måtte være på sykehuset i nesten to måneder, og gjennomgikk flere operasjoner.

Hun er fortsatt dagpasient ved et habiliteringssenter, og er i stadig bedring. Men ifølge dommen vil hun få noe varige men etter ulykken.

- Han burde sett bak
Retten mener faren burde ha sjekket mer nøye bak bilen før han rygget.

«Han burde sørget for at enten ektefellen eller broren, som begge var hjemme, holdt utkikk i området bak bilen under rygging, eller i det minste selv ha gått bak bilen og sjekket at det var klart i området før han startet ryggingen», påpeker lagmannsretten.

De påpeker at ryggingen fant sted på en relativt smal gangvei i et tettbygd villaområde, og at gangveien er låst med bom av trafikksikkerhetstilsyn fordi det er mange barn der.

- Tar det tungt
I dommen kommer det også fram at faren tar det hele veldig tungt.

«Tiltalte er preget av skyldfølelse og depresjon og går fortsatt til psykolog. Straffeforfølging er en stor belastning i en slik situasjon», står det i dommen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere