RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Røykemedisin med alvorlige bivirkninger

Den mye brukte røykestoppmedisinen Champix kan gi en rekke alvorlige bivirkninger.

Legemiddelet fra selskapet Pfizer har vært på markedet i to år. I Norge er Champix reseptbelagt, og skal bare hjelpe de med ekstra store problemer med røykestoppen.

Nå har forskere ved amerikanske Wake Forest University oppdaget at brukerne kan få nye store problemer. Alvorlige bivirkninger er oppdaget hos 3000 pasienter. Den amerikanske rapporten avdekker bivirkninger som akutt forvirring, muskelspasmer, hudreaksjoner og forstyrret hjerterytme.

– Den mest alvorlige meldingen er dette med hjerterytmeforstyrrelser. Det er alvorlig, og legene som skriver reseptene må gjøres klar over faren, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen i Statens legemiddelverk til NTB.

- Det er klart at antallet bivirkninger virker urovekkende. Det har vært avdekket problemer med Champix tidligere i forbindelse med psykiske bivirkninger, sier han.

Nå avventer legemiddelverket nye europeiske tester før de kommer med eventuelle reaksjoner.

- Vi har ennå ikke sett denne rapporten og er overrasket over hva som er hevdet i mediene, sier kommunikasjonssjef Hans Petter Strifeldt i Pfizer Norge til NTB.

Dette er ikke første gangen Champix blir kritisert for uheldige bivirkninger. Tidligere har det blitt kjent at røykepillen kan gjøre brukeren depressiv.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere