RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Sigurdsøn, Bjørn (SCANPIX)

Røyken får skylda for kreftforskjell

Sist oppdatert:
Lungekreft er vanligere blant folk med lav utdanning og inntekt.

(SIDE2): Røyking er den viktigste årsaken til lungekreft. Forskerne har også lenge visst at lungekreft er vanligere blant folk med lav utdanning og inntekt enn blant folk med høy utdanning og inntekt. I en ny studie ville forskerne se på hvor stor del av forskjellen i lungekreft som skyldes røyking. De fant de at røyking kan forklare over halvparten av forskjellen mellom gruppene.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

- Men vi vet at røykingen i virkeligheten kan forklare mer av forskjellen. I vår studie er det for eksempel ikke spurt om passiv røyking. Hadde vi hatt data på det, og mer nøyaktige data om folks røykevaner bakover i tid, ville andelen vært større, sier Inger Torhild Gram, professor i forebyggende medisin ved Universitetet i Tromsø og en av forskerne bak studien, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Forklarte hele forskjellen
Det finnes forskjellige typer lungekreft. Forskerne så blant annet på typen kjertelvevskreft, som har økt blant norske kvinner de siste årene.

- For denne lungekreftformen fant vi at røyking forklarte hele forskjellen mellom de ulike gruppene, sier Gram.

For å se på årsaker til forskjellene i lungekreft brukte forskerne data fra en stor europeisk undersøkelse med nær 400.000 deltakere, blant annet fra Norge. Ved starten av studien oppga deltakerne røykehistorie og hvor mye de hadde røykt, frukt- og grønnsaksinntak og utdanningsnivå. Så ble deltakerne fulgt i åtte år for å se hvem som utviklet lungekreft.

- Vi ble ikke så overrasket over at røykingen forklarer mye, men vi ble nok litt overrasket over at frukt- og grøntinntaket ikke kunne forklare noe av forskjellen, sier Gram.

- Ukjent faktor?
Man vet også at yrkeseksponering for visse stoffer og eksponering for radon i hjemmene kan øke risikoen for lungekreft, ifølge Gram. Disse faktorene har forskerne ikke sett på i denne studien.

- Det kan også hende vi har å gjøre med en ukjent faktor som kan forklare noe av forskjellen. Men at hovedårsaken er røyking er det ingen tvil om, sier hun.

Målrettede kampanjer
Gram mener det nå må settes inn målrettede tiltak for å utjevne forskjellen.

- Man kan for eksempel rette kampanjer inn mot videregående skoler med yrkesrettet opplæring, foreslår Gram.

Hun støtter også Nasjonalt råd for tobakksforebyggings forslag om å innføre skremmebilder på røykpakkene og mener prisøkning på tobakk er et annet viktig virkemiddel.

Studien om sosial ulikhet og lungekreft er publisert i det medisinske tidsskriftet Journal of the National Cancer Institute.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere