RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rykende uenige om sykehjem

Sist oppdatert:
Spørsmålet om norske sykehjem i Spania fører til full splittelse i Stortingets helse- og omsorgskomité.

ALBIR (TV 2 Nettavisen): – Jeg har betenkeligheter med at rike nordmenn skal komme til Spania og bygge opp et eget helsesystem, sier nestlederen i helse- og omsorgskomiteen, Rune J. Skjælaaen (Sp).

- Brukerne må selv få bestemme hvordan de vil bruke sine opparbeide rettigheter som de har fått ved å betale skatt, og dermed få velge sykehjem selv, sier lederen for komiteen, Harald T. Nesvik (Frp).

- Stadig flere nordmenn
13 av de 14 medlemmene i Stortingets helse- og omsorgskomité besøkte i forrige uke Costa Blanca, som ligger i nærheten av Alicante i Spania.

Her har hundrevis av nordmenn slått rot etter opptil 30 år i landet, og den norske klubben i Alfez har begynt å forberede seg på at mange av dem nå blir pleietrengende.

Etter en lunsj der nasjonalretten paella og et glass vin i skyggen stod på menyen, fikk komiteen servert følgende ingrediens sammen med søte jordbær:

Kun 15 prosent av nordmennene som bor i Spania snakker godt spansk, og pleietilbudet i Spania er dårlig utbygd, ifølge en studie ved Diakonhjemmets høyskole i 2002.

Derfor mener Den norske klubben at norske myndigheter bør bygge egne sykehjem i Spania, og at Norge i tillegg kan spare hele 16 millioner kroner i året på sykehjemmene.

Sp-slakt
Men hvis Sp får bestemme, og det gjør de i stor grad siden partiet er med i flertallsregjeringen, får ingen nordmenn bo permanent på sykehjem i Spania.

- 16 millioner kroner i besparelser er nok reelt, men for de pengene kan vi saktens etablere sykehjem mange plasser i Norge, sier nestlederen i komiteen, Rune J. Skjælaaen (Sp), til TV 2 Nettavisen.

- Nordmennene må velge
Han mener at nordmenn som bosetter seg i Spania må være bevisste på hva de gjør.

- Mener du at nordmenn i Spania må innordne seg spanske forhold?

- Ja, EØS-avtalen gir nordmenn i Spania rett på helsetjenester på samme måte som utlendinger i Norge får dekket sine behov. Når folk reiser til Spania og velger å bli gamle her, så må de være klare over at de foretar et valg. At de velger bort noe, for eksempel en standard som ligger langt over den spanske.

- Så du er heller ikke åpen for å utvide regelen om at kommunene bare får støtte fra staten for maksimalt seks måneder for norske pasienter i utlandet?

- Nei, det er jeg ikke, sier Skjælaaen.

Frp for
Fremskrittspartiet synes derimot at permanente sykehjem i Spania for nordmenn er en god idé.

- Både hjemmesykepleie og sykehjemsplasser er rimeligere i Spania enn i Norge, og vi fremmet et forslag i Stortinget i fjor sommer om å bygge ut tjenestene i Spania for nordmenn, sier Harald T. Nesvik (Frp).

Han synes det er positivt at Bærum og Bergen kommune allerede har bygget sykehjem i Spania, mens Oslo og Trondheim står for tur .

- I Spania har de eldre større mulighet til å bevege seg. Hvis en institusjon kan bidra til at de beholder helsen lenger, er det positivt. Men det er ikke noe for alle, det er mange som har bedre av å være hjemme. Dette handler om valgfrihet, sier Nesvik.

- Så du vil at norske pasienter skal ha mulighet til å være i utlandet lenger enn seks måneder?

- Ja, selvfølgelig. Du har betalt skatt, og pengene skal følge deg som bruker. Det er hver enkelt bruker som har opparbeidet seg rettigheter. Med vårt system overfører politikerne makt fra kommunene til brukerne, med Senterpartiets system er det omvendt, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere