RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Røyking gir barna øreverk

Foto: Roald, Berit (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Resultat fra ny studie.

Foreldres røyking gir økt risiko for øreverk hos barn, viser nye studier.

Barn som fødes for tidlig eller har vært utsatt for røyking under eller etter svangerskapet har noe økt risiko for å få ørebetennelse i tidlig barndom.

Det viser to studier basert på data fra Den norske Mor og barn studien (MoBa) ved Folkehelseinstituttet, der over 90.000 mødre og 80.000 fedre deltar sammen med sine over 100.000 barn.

6 av 100 får vondt
Mellomørebetennelse er noe mer vanlig blant barn som har foreldre som røyker. Blant spedbarn opp til seks måneder hadde seks prosent opplevd mellomørebetennelse dersom foreldrene røykte.

– Til tross for lite røyking blant foreldrene i vår studie, så vi en sammenheng mellom foreldrenes røyking og økt risiko for mellomørebetennelse første leveår, sier forsker Siri Håberg ved Nasjonalt folkehelseinstitutt.

Tilsvarende tall var noe lavere, 4,7 prosent, for spedbarn med foreldrene som ikke røykte.

Forskerne fant også en sammenheng mellom mors røyking i svangerskapet og mellomørebetennelse blant barn opp til ett års alder. Sammenlignet med barn som ikke var utsatt for røyking, fant man en noe økt risiko for gjentatte mellomørebetennelser hos barn som hadde foreldre som røkte både i og etter svangerskapet.

Premature problemer
Funnene viser en «lett økt risiko» for mellomørebetennelse de første 18 månedene, dersom barnet er født prematurt.

– Å være født for tidlig viste en svak forbindelse til det å ha mellomørebetennelse en eller flere ganger i løpet av barnets første 18 måneder. Årsaken kan være at premature barn bruker lenger tid på å ferdigutvikle immunsystemet, og derfor er noe mer utsatt for sykdom som mellomørebetennelse, sier Siri Håberg.

Studiene inkluderer informasjon om rundt 32.000 spedbarn. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere