RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Røykte hasj med politieskorte

Foto: ETIENNE ANSOTTE
Sist oppdatert:
Politiet passet på at ingen ble skadet i hasjmarsjen.

I siste nummer av Politiforum kommer det frem at politiet hadde ordre om å ikke gripe inn selv om de så folk som åpenlyst røykte hasj i hasjmarsjen som gikk gjennom Torggata og Karl Johans gate og endte på Kontraskjæret.

– Dette er en hån mot alle som driver med forebyggende politiarbeid. Det er greit at det er lov til å ytre seg fritt i dette landet, men man behøver ikke gå rundt å røyke hasj åpenlyst. Dette sender helt feil signaler til ungdommen, sier Terje i gatepatruljen i Oslo til Politiforum.

Det foregikk åpenlyst salg og bruk av hasj i marsjen.

- Flere av ungdommene uttale at det var kult at politiet kjørte foran med bil og hester. De ungdommene vi pågrep trodde det var lov å røyke hasj på denne dagen og var forundret over at politiet grep inn, sier Terje til bladet.

Dampet hasj
Mer enn 500 personer gikk i den lovlige hasjmarsjen i Oslo 5. mai i år, en god del av de dampet sin favorittplante mens politiet så på. Det skal også ha vært voksne folk med barnevogn som dampet hasj mens små barn sto og så på, skriver Politiforum.

– Man skal lete lenge etter et mer uheldig signal å sende ut til publikum når ikke politiet får lov til å gripe inn mot lovbrytere. Jeg sitter igjen med en vond bismak etter at vi ble nektet av ledelsen å gripe inn, sier Terje til Politiforum.

Leder av gatepatruljen, Geir Nerland, sier til Politiforum at ordren om ikke å gripe inn mest sannsynlig har å gjøre med hva som skjedde for noen år tilbake da politiet grep inn i hasjmarsjen. Det endte med at 21 politimenn ble skadet.

– Jeg tror helt klart at dette har noe å gjøre med hva som har skjedd tidligere. Men det argumentet holder ikke. Politiet har en oppgave å løse, og det får vi ikke gjort når ledelsen har det synet som de har, sier Nerland til bladet.

Vanlig praksis
Visepolitimester i Oslo, Roger Andresen, forstår frustrasjonen, men mener de handlet rett.

– Det bør unngås så langt det lar seg gjøre å gripe inn under selve demonstrasjonene. Dette er ikke noe som er unikt i forhold til hasjmarsjen, men slik vi håndterer alle demonstrasjoner i Oslo. Hvis det ikke er fare for å ødeleggelse av bygninger eller skade på personer, ønsker vi ikke å gripe inn, sier han til Bladet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere