RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rystende barnehjems-rapport

Sist oppdatert:
Fysiske og seksuelle overgrep har vært en del av hverdagen for mange barnehjemsbarn i Norge de siste tiårene. I dag kom rapporten som dokumenterer grusomhetene.

Rapport tar for seg oppvekstvilkårene for barn som Oslo kommunes barnehjemstjeneste plasserte i institusjoner i perioden fra 1954 til 1993. 220 barnehjemsbarn forteller om overgrep på nesten 30 institusjoner på Østlandet.

- Bundet fast og slått
Wigdis Ross Eskilson var en av dem. Hun bodde på barnehjemmet Montebello i Vestfold fra 1959 til 1971. Hun husker hun var sta som liten og at hun ble straffet for det.

- Jeg ble stengt inne, bundet fast til senga og slått mye. Dette var min hverdag, sier hun til TV 2 Nyhetene.

- Det har foregått fysiske og seksuelle overgrep på mange institusjoner. Her har tilsynet sviktet, sier utvalgsleder Helen Bøsterud.

Rapporten legger grunnlaget for en strøm av erstatningskrav.

- Lae beklager
Byrådsleder Erling Lae sier han er glad for rapporten og at kommunen ønsker å være raus når det gjelder erstatningsutbetalinger.

- Vi beklager den urett som er begått på de institusjoner Oslo kommune har hatt ansvaret for, sier han.

Men Oslo kommune blir beskyldt for å gjøre prosessen med erstatningsutbetaling unødvendig byråkratisk. Hver og en av barnehjemsbarna må søke individuell erstatning. Utbetalingene vil variere stort og behandlingstiden kan bli lang.

Her kan du lese rapporten (Fylkesmannen i Oslo og Akershus)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere