RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rystet over sikkerhetsglipp

Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
Sist oppdatert:
Stortingets nestor Inge Lønning (H) trodde ikke det var mulig å sette en høyreekstremist til å passe på kronprinsparet.

- Jeg kjenner ikke de nærmere detaljene, men det virker lite betryggende hvis de som har ansvaret, ikke har bedre kontroll med hvem de ansetter, sier Lønning til TV 2 Nettavisen.

Lønning blir mandag gjenvalgt til Stortingets presidentskap. Som den eldste politikeren på Stortinget har han erfart mye, men han trodde ikke det var mulig å sette den voldsdømte høyreekstremisten Erlig Alexander Kristoffersen til å stå vakt for kronprinsparet.

Sjekker rutiner
- Det har aldri slått meg at noe slikt kunne være mulig. Når det gjelder denne type jobb trodde jeg man var ekstremt påpasselig med hvem man slipper til, sier han.

Oslo politidistrikt vil nå sjekke rutinene til sikkerhetsselskapet Prosec, som satte inn den tidligere lederskikkelsen for den høyreekstreme organisasjonen Boot Boys som vekter da kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit besøkte Kulturkirken Jakob i Oslo onsdag.

- Jeg går ut fra at dette tilfellet setter en skikkelig støkk i rette vedkommende, slik at det ikke skjer igjen, sier Lønning.

Forarget
Lønning stoler på at Stortingets egen sikkerhetstjeneste ikke har huller i systemet som slipper ekstremister til i nærheten av topp-politikerene.

- Ja, det gjør jeg. Det har skjedd en del innskjerpingstiltak den siste perioden å grunn av tilfeller i andre europeiske land. Vi har fått rutinemessige tiltak som gjør at ikke hvem som helst slipper inn i bygningen. Jeg føler meg rimelig trygg på hvem vår egen sikkerhetstjeneste ansetter og ikke ansetter, sier Høyre-politikeren.

- Hvordan ville du ha reagert hvis Kristoffersen ble satt til å passe på deg?

- I første omgang tror jeg at jeg ville blitt rimelig forbløffet. I neste runde ville jeg kanskje blitt forarget over at det ikke eksisterte gode nok rutiner for sikkerheten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere