RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Så gården bli ødelagt av flammer for andre gang

Foto: Ingunn Osland (Firda)
Sist oppdatert:
Hans Yndestad (49) var på butikken da det begynte å brenne. Nå må han feire jul en ennen plass.

Det var ved 17.30-tiden lørdag kveld det begynte å brenne i en enebolig på Yndestad i den lille bygda Stongfjorden i Askvoll kommune.

Brannen utviklet seg raskt og da brannmannskapet kom til stedet skal flammane ha slått ut husdøra.

Nils var hjemme
Kona i huset, Kate Yndestad var reist på jobb, mens ektemannen Hans reiste på butikken få minutter før meldingen om brannen kom.

- Jeg var på butikken og ble stående litt å prate med en sambygding. Jeg mener jeg reiste hjemmefra litt over fem, og da jeg kom ut i bilen igjen så jeg at pappa hadde ringt flere ganger. Første anrop var klokka 17.35, forteller Hans til avisen Firda.

Han synest det som har hendt er trist.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Reddet seg selv og hundene
- Dette er utrolig trasig. Men pappa kom seg ut. Han fikk også redda ut de to hundene som var i etasjen der det brant. Og det er tross alt det viktigste, at ingen kom til skade, seier Hans Yndestad (49).

Han har gått brannvakt hele natta, og er sliten i dag. Fram til fire-fem om morgenen var han stadig å sjekka at ikke brannen blussa opp igjen.

- Jeg hadde en vannslange som jeg brukte til å sprute opp under takhellene, der det sev røyk ut lenge, forteller han.

Totalskadd
Dagen derpå ser han fortvilet inn i huset. Politet har sett opp sperringer, men vinduene i 1. etasje sprakk i varmen, og det er godt innsyn. Alt er oppbrent, smeltet og forkullet. Brent isolasjon dekker store delar av gulv og rester av møbler.

- Mange ting er vekke for godt. Det er trist, og litt vanskelig, sier Hans.

Han vet ikke hvor brannen har starta, men registrerer at det var på kjøkkenet og i stuen det brant mest. De to rommene er bare skilt av én vegg. I den veggen går også pipa.

Håper de finner årsaken
- Vi hadde ikke pyntet til jul, så vi hadde ikke julestjerner og annen julepynt hengende. Vi hadde heller ikke stearinlys noen sted. Kafeitrakteren var av, og den eneste varmekilden var kaminen i stuen, forteller Hans.

Han hadde fyrt i ovnen tidligere på dagen, og det var fyr i denne da han reiste på butikken. Han vet ennå ikke om det var kaminen som starta brannen.

- Det kommer brannteknikere hit på mandag. Jeg håper de finner årsakem til brannen, sier Hans

Brant også i 2003
Det er ikkee første gang han opplever brann. i 2003 var det brann i gamlehuset på gården.

- Det var også veldig dramatisk. Den gangen klarte jeg å holde brannen i sjakk med brannslukkingsapparat og slange til brannvernet kom. Men det vart store skader på huset, sier Hans.

Han og kona kjommer til å bo i gamlehuset framover, til de får bygd opp huset igjen. Der hadde de også en del ting, så sjelv om de har mistet mye, har de ikke mistet alt.

Fryserene som stod i kjelleren på huset som brann har de berga med å dra bort en krafig skøytekabel fra gamlehuset.

Takker brannvesenet
Hans er imponert over hvor fort brannvesenet kom på plass.

- De må ha kjørt alt de kunne. De brukte kort tid, tross i at det var glatt. Hadde de kommmet bare noen minutter senere hadde nok dette gått enda verre, sier Hans.

Han viser Firda rundt i kjellerleilegheten. Der er det ikke brannskader, men delar av golvet flyter i vann. Men stua ser ikke ut til å være rammet.

- Der ser det greit ut, sjelv om den sure røykelukten har satt seg i møbler og ting som er der.

NB! Denne artikkelen er oversatt fra nynorsk. Les hele saken i dets orginalversjon her.

Les flere saker i Firda her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere