RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Så mye lovet de - så mye holdt de

Foto: Scanpix/Stian Lysberg Solum
Sist oppdatert:
Enkeltrom på sykehjem, utmelding av Nato, vann i svømmebasseng og flere kvoteflyktninger. Det er ikke lett å holde ord...

Det er snart gått fire hele år siden siste valg til Stortinget. Vi har tatt en kikk på partiprogrammene til de tre regjeringspartiene fra fire år siden for å sjekke hvordan det står til med løftene. Vi har tatt et lite utvalg av deres partiprogrammer og gir deg status for lovnadene.

AP: Ruste opp svømmehaller over hele landet - ikke oppfylt
Fire år etter at lovnaden kom uttaler president Per Rune Eknes i Norges Svømmeforbund følgende til TV 2 Nyhetene:

- Dessverre er de fleste av svømmehallene våre på vei ut. De er så gamle at de er vanskelig å drifte videre.

I april kunne du lese følgende hos P4:

- Vi konstaterer at Stortingets mål om at folk skal ha en forholdsmessig lik tilgang til idrettsanlegg uavhengig av bosted ikke er nådd, sier riksrevisor Jørgen Kosmo.

Jørgen Kosmo er forøvrig tidligere forsvarsminister og administrasjonsminister for Arbeiderpartiet.

AP: Alle som ønsker det skal få enkeltrom på sykehjemmene - ikke oppfylt
Det er vanskelig å få tilgang til en oversikt over alle sykehjem i Norge, men en rask kikk på Oslo Kommunes nettsider viser i hvert fall at de fleste ledige plassene er i dobbeltrom.

En liten titt hos Bergen Kommune viser også at flere sykehjem der ikke bare har enkeltrom. Når hjemmetjenesten i flere kommuner sier man mangler sykehjemsplasser så virker det som om dette målet ikke er helt nådd. Vi tar forbehold om at mange nok ønsker dobbeltrom og at alle som faktisk ønsker enkeltrom får det.

I følge elderaksjonen.no er det uansett enkelte problemer rundt sykehjem fortsatt.

AP: Gratis læremidler i videregående skole - oppfylt
Statsbudsjettet 2008 kapittel 228 post 70 omtaler tilskuddene for gratis læremidler i den videregående skole. Gratis læremidler er innført på følgende måte:

* Skoleåret 2007-2008 ble det innført gratis læremidler for Vg2

* Skoleåret 2008-2009 ble det innført gratis læremidler for Vg3

* Skoleåret 2009-2010 skal det bli gratis læremidler for Vg1

I stor utstrekning har fylkene administrert de gratis læremidlene med utlånsordninger. Enkelte skoler har også innført utleieordninger for PC.

SU mener likevel ordningen kan være under press:

«Skole: Læremiddelene i den videregående skolen har blitt gratis. Nå gjelder det å unngå at av vår tids viktigste reformer for ungdom sauses bort av fylkeskommunale byråkrater, bokbransjen og høyrefolk som alltid har vært mot gratis utdanning.» Les SUs kommentar her.

AP: Ungdomsgaranti som sikrer alle under 25 år rett til arbeid, utdanning eller tiltak - delvis oppfylt
I en pressemelding fra 7.oktober 2008 heter det følgende fra Arbeids-og inkluderingsdepartementet:

«Regjeringen innfører ny garantiordning overfor ungdom for å få flere i arbeid. Fra 2009 innfører regjeringen en tiltaksgaranti som skal sikre tilbud om arbeidsmarkedstiltak for 20–24 åringer som har vært sammenhengende ledige i seks måneder eller mer.»

YS kom med følgende pressemelding 3.april i år:

«Nye tall fra NAV viser at arbeidsledigheten blant yngre arbeidstakere har steget dramatisk. I løpet av det siste året har arbeidsledigheten økt med 102 prosent blant menn i 20-30 års alderen.»

AP: Obligatorisk norsk og samfunnsfagskurs - oppfylt
Den 19.april uttalte Helge Pedersen følgende på Arbeiderpartiets landsmøte:

– Vi krever at alle lærer seg norsk, men skaper tilbud slik at det er mulig for alle, sier nestleder Helga Pedersen på Arbeiderpartiets landsmøte.

Det er innført 300 undervisningstimer til norskopplæring og opplæring om norske samfunnsforhold.

AP: Avvikle bruken av hospits - ikke oppfylt
Det er foreløpig mange hospits som er tilgjengelige, noe blant annet sosialbyråden i Oslo fikk merke da han prøvde en natt i ett:

- Det var en del bråk og folk som romsterte i gangene. Noen hadde en fest, så det var høy musikk som gjorde at klokka nok ble halv to før jeg sovnet i natt, forteller han.

Det er også hospits i Bergen, hvor blant annet en psykisk syk har blitt plassert.

SV: Pressestøtte til alternativer på Internett - ikke oppfylt
Vi kan garantere for at dette ikke er gjennomført.

SV: Avvikle kontantstøtten - ikke oppfylt
Skal vi tro NAVs nettsider så lever denne i beste velgående. Kristin Halvorsen uttalte likevel 19.mars at det å fjerne kontantsøtten er «den viktigste saken» for å få på plass bedre integrering i Norge. SV lover likevel bot og bedring om det blir ny valgseier:

- I forhandlinger om en ny regjeringsplattform, en Soria Moria-2, vil SV kreve at denne ordningen blir lagt ned en gang for alle.

SV: Absolut mål om full barnehagedekning- ikke oppfylt

SV har sagt at problemet er størst i Oslo, men også i distriktene opplever man manglende barnehagedekning:

– Det er kjempetrist å stå uten barnehageplass, og det er en belastning å ikke vite hva vi skal gjøre til høsten. Vi er avhengige av at begge er i jobb, hadde vi hatt råd skulle jeg med glede vært hjemme, sier Marit Iversen Antonsen til Trønderbladet.

SV: Fjerne karakterer i videregående opplæring - ikke oppfylt
Skal vi tro bloggere som Linda fra Volda og Lorraine så er det fortsatt karakterer på videregående.

- Erfaringene fra ungdomsskolen og den videregående skolen er at karaktersystemet er en upresis og ofte urettferdig evalueringsform, som premierer en type kunnskap og fratar svært mange elever motivasjon og lærelyst sier SU, så man har kanskje ikke gitt opp kampen?

SV: Avskaffe monarkiet, innføre republikk - ikke oppfylt
Nettavisen er klar over at et skifte av styreform i Norge ikke er gjort over natten så foreløpig har vi både kronprins Haakon og resten av familien hans på vent til å flytte inn i Slottet. Kanskje SV bør ta utgangspunkt i dette kartet fra 1905 for å se hvor man kan få støtte?

SV: Melde Norge ut av Nato - ikke oppfylt
Norge står foreløpig på listen over medlemsland hos Nato.

SV: Øke perioden med dagpenger til tre år - ikke oppfylt
Fra NAV.no : Lengden avhenger av hvor høy arbeidsinntekt du har hatt i kalenderåret før, eller i gjennomsnitt i de 3 kalenderårene før du fremmer krav om dagpenger.

* 104 uker ved arbeidsinntekt på minst kr 140 512 (2 ganger folketrygdens grunnbeløp)

* 52 uker ved arbeidsinntekt lavere enn kr 140 512 (2 ganger folketrygdens grunnbeløp), men høyere enn kr 70 256 (folketrygdens grunnbeløp)

SV: Øke antall kvoteflyktninger til 3000 årlig- ikke oppfylt
I 2008 var kvoten på 935 flyktninger. Noe som blant annet Høyre har reagert på at er for lite.

For 2009 er kvoten på 1200 flyktninger ifølge Utenriksdepartemtentet.

SV: Trekke tilbake konsesjonene for planlagte gasskraftverk uten Co2-løsning - ikke oppfylt
Gasskraftverkene består og det ser nå ut til at det ikke vil være rensing på gasskraftverket på Mongstad på en god stund.

SP: Si nei til å bygge egen ulvestamme i Norge - tja....
Skal vi tro miljøstatusen i Norge så er det fortsatt ulv i Norge . Så er spørsmålet om det kan kalles en stamme eller ikke.

SP: Innføre skattefradrag for enslige - ikke oppfylt
Dette stod på programmet ved sist valg, og har kommet opp igjen. Til tross for at ledelsen i partiet avviste forslaget så sa landsmøtet ja.

- Jeg er ikke imot skattefradrag for enslige, men det er et stort program og noe må prioriteres foran andre saker. Dette var et godt forslag som jeg skal fronte nå som landsmøtet har gått inn for det, sa hun til VG etter landsmøtet.

SP: Si opp EØS-avtalen - ikke oppfylt
Norge har fortsatt avtalen med EU gjennom EØS.

SP: Innføre forhåndskontroll for dataspill - ikke oppfylt
Foreløpig ikke gjennomført. Vi melder oss frivillig når dette kommer på bordet. Spillbransjen følger for øyeblikket europeiske regler.

SP: Utdeling av gratis kondomer på videregående skoler- ikke oppfylt
Helsedirektoratet har delt ut kondomer til russen hvis de bestiller, men det har ikke vært noen storstilt utdeling foreløpig. Kanskje reklamen under på norsk kan ha samme effekt som utdeling?

SP: Gjennomføre et økonomisk krafttak overfor vedlikehold og nyinvestering på fylkes- og riksveier slik at folk over hele landet opplever en modernisert veistandard - ikke oppfylt - i beste fall omstridt
Det er ikke gjort over natten å bygge mange nye veier i Norge, men regjeringen møter massiv kritikk for sin veipolitikk fra både bilistorganisasjoner og opposisjonen:

- Bilistene har her betalt for en vare gjennom avgifter, skatter og bompenger. Men ender opp å ikke få den varen man har betalt for. Det blir som å kjøpe en melk, og betale for hele melken på nytt hver gang man tar en slurk av den, sa Håkon Glomsaker i NAF til oss tidligere i år.

Når det gjelder Nasjonal Transportplan kaller Frp det for tidenes ran:

- Regjeringen legger fram en hallelujaplan for norske veier. Men i realiteten må bilistene betale mesteparten av regningen, sa Bård Hoksrud til oss da den ble fremlagt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere