Gå til sidens hovedinnhold

Så pappa dø i jerngrep

- Det er klart jeg angrer på at jeg ringte politiet i dag. Alexandra (20) ble selv vitne da faren, Tomasz Wacko, ble kvalt av jerngrepet til politimannen hun selv tilkalte i juni i fjor.

Mandag møter politimannen i Heggen og Frøland tingrett, tiltalt for uaktsom drap etter at Wacko ble kvalt til døde på Mysen 2. juni i fjor .

Husbråk
Drapet skjedde etter at Alexandra ringte politiet.

Ifølge politiet dreide meldingen som kom inn på 112 om familievold . Alexandra sier hun tilkalte politiet etter ønske fra moren fordi Tomasz Wacko oppførte seg truende overfor henne.

- Vi kunne ikke forestille oss at vi ved å tilkalle politiet, liksom tilkalte hans drapsmenn, sier kona til Tomasz til Dokument 2.

I tiltalen fremgår det at politimannen som kom for å pågripe Tomasz, tok et kraftig grep rundt halsen hans da Wacko motsatte seg arrest.

Det heter at politimannen holdt «med over – og underarm et grep rundt halsen på Wacko i en lengre periode, trolig flere minutter, og med til dels stor kraft. Halsgrepet medførte trykk/press mot det hjerterytmeregulerende nervesenter på halsen. Mens han holdt grepet unnlot han å forsikre seg om at Wacko ikke ble påført livstruende skade. Halsgrepet medførte at Wacko fikk hjertestans, og han døde senere av surstoffmangelskade på Moss sykehus.»

Tonny-saken
Politimannen som holdt Wacko har påberopt seg nødrett. Han sier grepet ble tatt i nødverge.

Ikke siden den såkalte Tonny-saken på begynnelsen av 90-tallet har man vært borti lignede forhold.

Bakgrunnen for Tonny-saken var en pågripelse i forbindelse med et innbrudd i Lommedalen i Bærum natt til 1. april 1990. Da ble 18 år gamle Tonny Askevold kvalt av en politimann som ikke var i tjeneste. Politimannen holdt halsgrep på på gutten, la ham i bakken og beholdt grepet i 20 til 25 minutter. Ifølge den rettsmedisinske rapporten døde gutten av kvelning.

I januar 1991 ble drapssiktelsen mot politmannen henlagt etter bevisets stilling av Riksadvokaten.

Etter denne hendelsen kom Justisdepartementet med et forbud for slike halsgrep.

- Han visste
Advokat Tor Erling Staff er bistandsadvokat for Tomasz Wackos etterlatte.

- Han visste at grepet han brukte kunne føre til kvelning. Han har holdt det over en viss tid, har Staff sagt til TV 2 Nettavisen.

Staff var på 90-tallet også prosessfullmektig for moren til Tonny Askevold da hun gikk til sivilt søksmål i Tonny-saken.

Advokaten til politimannen som mandag må møte i retten, Jens-Ove Hagen, har tidligere uttrykt stor overraskelse over at hans klient ble tiltalt.

- Han beklager sterkt at påtalemyndigheten ikke har forståelse for den nødssituasjonen han befant seg i. Mens han kjempet mot denne mannen på 130 kilo så var han i praksis alene , sa Hagen til TV 2 Nettavisen da tiltalen ble tatt ut.

- Kjempeviktig sak
Rettssaken som starter mandag vil også bli fulgt med argusøyne fra Politiets fellesforbund og dets leder; Arne Johannessen.

- Jeg mener virkelig sterkt at en politimann på et tjenesteoppdrag, som er i en akutt livsfare selv, slik det her er snakk om, skal behandles som en nødvergesituasjon. I denne saken vil jeg vente med stor spenning på vegne av alle våre medlemmer. Det er en kjempeviktig sak, har Johannessen uttelt til TV 2 Nettavisen.

Aktor i saken, statsadvokat Hans Jørgen Bender. ønsker ikke å kommentere saken foreløpig.

- Det blir en vanskelig sak, sier han.

Dokument 2
I mandagens Dokument 2 kan du se intervjuer med både datteren og kona til Tomasz Wacko. "Dokument 2: Ekkoet av batonger" viser hvordan datteren Alexandra (20) gjenoppdager sin fars fortid. Han betalte for sine overbevisninger og engasjement med langvarige fengselsopphold i kommunistiske Polen. I Norge fortsatte han sitt arbeid for menneskerettigheter gjennom Den Norske Helsingforskomité, og han kjempet også for menneskerettigheter i Baltikum, Albania, Hviterussland og spesielt Tsjetsjenia.

Se Dokument 2 i kveld klokken 22.35

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?