RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sagal (5) får ikke bli norsk

Sist oppdatert:
Sagal Abdilahi Yusuf (5) fikk avslag på sin søknad om statsborgerskap, selv om både far, mor og fire søsken har norsk pass.

Selv om jenta er statsløs og samtlige i familien er norske statsborgere, foreligger det ikke sterke nok grunner til at UDI vil benytte seg av en unntaksregel. Torsdag ettermiddag fikk hun avslag på sin søknad om norsk statsborgerskap.

- Jeg har stor forståelse for at familien har havnet i en vanskelig situasjon, sier fungerende avdelingsdirektør Eva Vatne i oppholdsavdelingen i Utlendingsdirektoratet (UDI) til Nettavisen.

Mister ferien
Nettavisen skrev torsdag om den lille jenta som går glipp av familieferien. Mens mamma og fire søsken skal tilbringe seks uker i London, må Sagal bli igjen i Norge med pappa. For da foreldrene skulle fornye femåringens norske pass i november, svarte norske myndigheter med å inndra passet hennes på grunn av formelle feil.

- I den nye statsborgerloven som trådte i kraft i september 2006, ble det stilt krav til at barn som skal få innvilget norsk statsborgerskap, må ha bodd her de siste to årene. I tillegg må de ha hatt oppholdstillatelse i minst ett av dem. Kravet til oppholdstillatelse var ikke oppfylt i denne saken, sier Vatne.

Sagal fikk utstedt norsk pass i 2003. Foreldrene trodde dermed at alt var i orden og at datteren var norsk. Sjokket var derfor stort da de fikk beskjed om at norske myndigheter ikke lenger deler det synet.

- Jenta har ikke hatt oppholdstillatelse, fordi foreldrene ikke har søkt om det. Det hadde de heller ingen grunn til å tro at var nødvendig, siden de trodde hun var norsk statsborger i og med at hun fikk innvilget norsk pass, medgir Vatne.

- Hva synes du om at resten av familien, der jenta har både eldre og yngre søsken, er norske statsborgere?

- Saken er vurdert i henhold til regelverket, er UDIs knappe synspunkt.

Ikke «særlige grunner»
UDI har mulighet til å fravike kravet til oppholdstillatelse dersom det foreligger sterke grunner. At Sagal i en alder av fem år er statsløs, er ikke nok.

- Dette er en snever unntaksregel, som kun benyttes i spesielle tilfeller etter en konkret helhetsvurdering. I denne saken har vi kommet frem til at det ikke foreligger slike særlige sterke grunner som tilsier at det gjøres unntak.

UDI har lagt vekt på at Sagal i stedet fikk utestedet utlendingspass i mai. Med utlendingspass kan hun reise på ferie til samtlige land – unntatt hjemlandet.

- Jenta fikk innvilget utlendingspass i mai, og skulle dermed kunne vært med familien på reise. Dette er en av grunnene til at vi kom til at kravet om særlige grunner ikke er oppfylt, sier Vatne.

Sagal fikk imidlertid inndratt utlendingspasset sitt i et vedtak av 20. juni. På grunn av en endring i fornavnet hennes, er ikke reisedokumentene gyldige lenger. Dermed får hun likevel ikke være med familien på ferie.

- Når denne spesielle situasjonen foreligger, vil UDI prioritere en ny søknad om utenlandspass umiddelbart. Den vil kunne være klar i løpet av et par dager etter at søknaden kommer inn til oss, forutsatt at nødvendig dokumentasjon foreligger.

Nettavisen kjenner til at også politiets utlendingsseksjon har engasjert seg i denne saken, og har forsøkt å dytte saken gjennom systemet kjappest mulig. Dermed er det håp for at Sagal skal kunne reise etter moren og søsknene til London i løpet av sommeren.

- Somalisk
- Sagal er veldig lei seg, torsdag var første gang hun virkelig forsto at hun skulle bli igjen hjemme mens mamma og søsknene reiste vekk, sier faren Abdilahi Yusuf Mohamud.

- Vi reiser etter ved første anledning dersom hun får nytt utlendingspass, forsikrer han.

Men familien er oppgitt over avslaget på statsborgerskapet.

- Jeg skjønner ingenting. Sagal er født i Norge og har bodd her hele livet. Hun er ikke somalisk.

UDI er uenig
- Så langt vi har kunnet bedømme er hun somalisk borger, siden statsborgerskap følger foreldrene. Da hun ble født, var foreldrene fremdeles somaliske statsborgere, konstaterer Vatne.

Sagal har imidlertid ikke somaliske dokumenter og vil ikke kunne besøke Somalia med et utlendingspass utstedt i Norge.

- Men er det ikke ironisk at hun som somalisk statsborger ikke skal kunne besøke landet?

- Ifølge regelverket gis utlendingspass til personer som ikke kan få pass eller annet reisedokument fra sitt hjemland. Som hovedregel skal et utlendingspass være gyldig for reise til alle land med unntak av hjemlandet.

Nettavisen har vært i kontakt med Arbeids- og inkluderingsdepartementet. De ønsker ikke å kommentere hvorvidt loven om statsborgerskap er ment å fungere på denne måten.

Avdelingsdirektør Eva Vatne i UDI sier til Nettavisen at frykt for kjønnslemlestelse ikke har vært vurdert i denne saken, og at dette ikke er årsaken til at Sagal ikke fikk norsk pass.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere