RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Arkivfoto (Privat)

Sakkyndige mener «Lommemannen» kan løslates

Sist oppdatert:
Sakkyndige mener overgrepsdømte Erik Andersen (62) kan prøveløslates fra forvaring når minstetiden av straffen er sonet førstkommende mandag.

De rettsoppnevnte psykiaterne Henning Værøy og Kjersti Narud leverte i forrige uke inn en rapport til domstolen etter å ha gjennomført flere samtaler med Erik Andersen ved Ila fengsel, melder VG.

De konkluderer på samme måte som Ila-psykiater Randi Rosenqvist med at det er liten fare for at 62-åringen vil begå nye seksuelle overgrep. Derfor mener de at Andersen kan slippes ut av fengsel på bestemte vilkår når minstetiden utløper.

Han vil få en prøvetid på tre år, til 2017, dersom han blir sluppet ut av fengsel nå.

Pedofil

Erik Andersen ble pågrepet i 2008 etter lang tids etterforskning. I 2010 ble han dømt til ti års forvaring med en minstetid på sju år for overgrep mot 66 gutter. Henning Værøy var også én av to sakkyndige som slo fast at Erik Andersen var pedofil, da saken ble behandlet i retten.

Ved Ila fengsel har ledelsen innstilt på en prøveløslatelse i tråd med de vilkårene de sakkyndige har skissert. En løslatelse vil likevel ikke skje ettersom Kriminalomsorgen på regionalt nivå ikke gir sin tilslutning til en løslatelse.

Nå må derfor må begjæringen om løslatelse prøves for domstolen. Dersom påtalemyndigheten og Kriminalomsorgen hadde vært enige om prøveløslatelse, kunne Erik Andersen blitt sluppet ut fra fengsel uten rettssak.

Et rettsmøte vil trolig ikke finne sted før tidligst i juli, skriver VG.

Flere permisjoner

Erik Andersen har blitt innvilget permisjon flere ganger etter at han i mars i år søkte om det for første gang. Han har vært tre ganger alene utenfor fengselet og på arrangerte turer og en middag. Ved Ila fengsel anser de at faren for gjentakelse fremdeles foreligger, men at den er redusert.

Han har ikke fått noen anmerkninger eller noen form for disiplinære reaksjoner i løpet av tiden på Ila.

Det er Andersens uttrykte erkjennelse for anger og bekymring for ofrene som har ført til at de sakkyndige mener 62-åringen framstår som mer reflektert enn tidligere. Også Rosenqvist mener Andersen har endret seg etter jevnlig behandling og terapi. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere