RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Saksøker Staten for barnebidrag

Sist oppdatert:
Tobarnsfaren Stig Breistein har måttet betale fullt barnebidrag selv om han gikk ned til halv stilling for å få mer tid til barna. Nå saksøker han Staten.

- Jeg krever frihet til å ta egne verdivalg. Staten skal ikke kunne tvinge meg til å arbeide fulltid, sier Stig Breistein til TV 2 Nettavisen.

Tobarnsfaren fra Akershus saksøker Rikstrygdeverket for om lag 100.000 kroner. Tirsdag startet den prinsipielt viktige rettssaken i Oslo tingrett.

- Være med barna
Breistein var tydelig spent før han gikk inn i rettssalen.

- Jeg er spent på hvordan dette vil gå. Forhåpningene er ikke for store, men jeg håper selvfølgelig på å vinne fram, sier Breistein.

Det han krever er å få tilbakebetalt er en del av barnebidraget han har måttet betale for sine to barn etter skilsmissen fra kona i 1999 og frem til 2003.

For selv om Breistein valgte å gå fra full til halv stilling etter samlivsbruddet for å kunne være mer sammen med barna, er han blitt pålagt å betale fullt barnebidrag.

- Det er truffet et urimelig vedtak om barnebidrag overfor min klient, sa Breisteins advokat, Øivind Østberg i sitt inledningsforedrag i tingretten tirsdag.

- Ikke likestilling
Et av vitnene som er innkalt er likestillingsombud Kristin Mile.

- Jeg føler Barne- og familiedepartementet jobber hardt for å beholde kvinners rettigheter på dette området, for å ikke gi mannen likestilling. Kanskje har det med at kvinnene er i flertall der, undrer Breistein.

Han har store forhåpninger til Miles vitneprov, og håper hun kan bidra til å rette søkelyset på det han mener er en skjev likestilling.

- Staten tvinger gjennom et tradisjonelt kjønnsrollemønster. Farsrollen reduseres til et økonomisk skaffedyr, i stedet for å anerkjenne mannens rolle som omsorgsperson for sine barn, sier Breistein til TV 2 Nettavisen.

Han mener regelverket favoriserer mødre. For selv om han har mellom 30 og 40 prosent omsorg for barna, får han ingenting selv. Han viser til at enslige mødre får både barnetrygd, barnebidrag, dekt barnehageplass samt en rekke skattefordeler.

En tøff kamp
Breistein har i flere år kjempet for samværsretten til barna. I dag treffer han barna annenhver torsdag til søndag.

Bidragskravet fra Staten har gitt Breistein store økonomiske problemer.

- Det har vært en utrolig tøff periode. Det å sloss mot det offentlige er utrolig ressurskrevende, sier Breistein.

Han har snakket med flere fedre som er i samme situasjon som ham.

- Men de har ikke orket å følge det opp, sier tobarnsfaren tilslutt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere