RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Saksøker staten for kattedrap

Svart katt
Svart katt (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Familien Endresens katter ble avlivet i en aksjon utført av kommunen. Nå krever de 105.000 kroner i erstatning for tort og svie etter tapet av sine kjæledyr.

Avlivningsaksjonen ble gjennomført av Nore og Uvdal kommune i januar i år, etter at Endresens nabo hadde bedt kommunen om hjelp til å avlive sine katter.

Kattene forsvant
Familien Endresens katter forsvant - og etter mye leting ble alle fem funnet skutt, skriver Dyrebeskyttelsen i en pressemelding.

Årsaken var at kommunen ikke klarte å identifisere naboens katter.

- Kommunen unnlot deretter å varsle naboer og publikum om at de hadde satt i gang en storstilt avlivningskampanje, slik at de som ønsket kunne holde sine katter hjemme, opplyser Dyrebeskyttelsen.

Sønderknust familie
Familien Endresen sitter sønderknust tilbake. De regnet kattene som familiemedlemmer, og har investert mye i dem. Både tid, penger og kjærlighet.

- Særlig for barna har episoden vært traumatisk, forteller Jannicke Gram, juridisk rådgiver for Dyrebeskyttelsen Norge til TV 2 Nettavisen.

Anker saken
I juli var saken oppe i forliksrådet, men kommunen ble frifunnet for erstatningskravet. Endresen har anket avgjørelsen inn for Kongsberg tingrett.

Familien krever nå 105.000 kroner i erstatning og tort og svie etter tapet av sine kjæledyr. Dette skal dekke reelle utgifter pluss 20.000 kroner i oppreisning.

Viktig sak
- Dette er en prinsipielt viktig sak, sier Gram.

Hun mener kattene er urettmessig avlivet og krever at kommunen må bli stilt ansvarlig for sine handlinger.

- Det offentlige har ikke anledning til å ta livet av privateide katter på denne måten. Dyrene skal fanges først, slik at det er mulig å identifisere dyrene før de blir avlivet. Dessuten skal kommunen alltid varsle at de starter slike avlivningsaksjoner, sier Gram.

Hun håper familien vinner rettsaken, og at kommunen tar ansvar.

- Det viktigste i denne saken er ikke det økonomiske, men at kommunen lærer å ta ansvar, avslutter Gram.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere