RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Saksøkes etter Plata-film

Anstein Gjengedal, politimester i Oslo
Anstein Gjengedal, politimester i Oslo Foto: Knut Falch/SCANPIX
Sist oppdatert:
Advokat Per Danielsen er hyret inn i søksmålet mot Oslo-politiet og politimester Anstein Gjengedal.

Bakgrunnen er at Anstein Gjengedal i 2004 tillot at en video fra overvåkingskameraet ved Plata i Oslo ble overlevert til NRK.

Gjenkjent på filmen
Per Danielsen representerer en stefar og et barn på 5 år som ble filmet på Plata.

- Disse vil ha sitt privatliv i fred, og det er hva saken gjelder. Gjengedal har forbrutt seg mot dette ved å utlevere en overvåkingsfilm hvor disse ble gjenkjent, sier Danielsen.

- Filmen som gikk på RedaksjonEn var sladdet, men ikke godt nok. Mine klienter ble gjenkjent på filmen. Det var en mann som var på Plata i et ærend som jeg ikke kjenner til. Han hadde med sitt stebarn på fem år, sier Danielsen.

Filmen ble også vist usladdet på Justisministerens kontor, og for politikere i Oslo kommune, men det er først og fremst NRK-innslaget som Danielsen fokuserer på. I stevningen, som TV 2 Nettavisen har fått tilgang til, kreves Gjengedal for inntil 200.000 kroner i oppreisning. Oslo-politiet kreves for inntil 500.000 kroner.

Inntil én million
Det kreves også at Gjengedal blir ilagt en bot på 10.000 kroner, og at Oslo-politiet blir ilagt foretaksstraff på inntil 1 million kroner for overtredelse av Personopplysningsloven.

- Her er loven helt klar. Det er et brudd i seg selv å utlevere slike overvåkingsvideoer. Her snakker vi om politiets egen overvåkingsvideo der de har fått en egen tillatelse fra Datatilsynet. Politiet hadde bare lov til å bruke videoen til internt bruk, og ikke til å utlevere den til andre, sier Danielsen.

I papirene som TV 2 Nettavisen har fått tilgang til, er saksøkerne anonymisert.

Gjengedal fikk mye kritikk for å ha utlevert materialet. SEFO (Det særskilte etterforskningsorganet for politisaker) etterforsket saken, og ila Gjengedal en bot på 10.000 kroner. I november i år henla Riksadvokaten saken som intet straffbart forhold.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere