*Nettavisen* Nyheter.

Saksøkes etter Plata-film

Anstein Gjengedal, politimester i Oslo Foto: Knut Falch/SCANPIX

Advokat Per Danielsen er hyret inn i søksmålet mot Oslo-politiet og politimester Anstein Gjengedal.

19.12.05 12:52

Bakgrunnen er at Anstein Gjengedal i 2004 tillot at en video fra overvåkingskameraet ved Plata i Oslo ble overlevert til NRK.

Gjenkjent på filmen
Per Danielsen representerer en stefar og et barn på 5 år som ble filmet på Plata.

- Disse vil ha sitt privatliv i fred, og det er hva saken gjelder. Gjengedal har forbrutt seg mot dette ved å utlevere en overvåkingsfilm hvor disse ble gjenkjent, sier Danielsen.

- Filmen som gikk på RedaksjonEn var sladdet, men ikke godt nok. Mine klienter ble gjenkjent på filmen. Det var en mann som var på Plata i et ærend som jeg ikke kjenner til. Han hadde med sitt stebarn på fem år, sier Danielsen.

Filmen ble også vist usladdet på Justisministerens kontor, og for politikere i Oslo kommune, men det er først og fremst NRK-innslaget som Danielsen fokuserer på. I stevningen, som TV 2 Nettavisen har fått tilgang til, kreves Gjengedal for inntil 200.000 kroner i oppreisning. Oslo-politiet kreves for inntil 500.000 kroner.

Inntil én million
Det kreves også at Gjengedal blir ilagt en bot på 10.000 kroner, og at Oslo-politiet blir ilagt foretaksstraff på inntil 1 million kroner for overtredelse av Personopplysningsloven.

- Her er loven helt klar. Det er et brudd i seg selv å utlevere slike overvåkingsvideoer. Her snakker vi om politiets egen overvåkingsvideo der de har fått en egen tillatelse fra Datatilsynet. Politiet hadde bare lov til å bruke videoen til internt bruk, og ikke til å utlevere den til andre, sier Danielsen.

I papirene som TV 2 Nettavisen har fått tilgang til, er saksøkerne anonymisert.

Gjengedal fikk mye kritikk for å ha utlevert materialet. SEFO (Det særskilte etterforskningsorganet for politisaker) etterforsket saken, og ila Gjengedal en bot på 10.000 kroner. I november i år henla Riksadvokaten saken som intet straffbart forhold.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag