Saksøkte mann for voldtekt

Politiet henla saken, men kvinnen tok selv ut søksmål for voldtekt. Justisministeren mener slike saker ikke passer i sivilretten.

26.03.06 11:31

Hendelsen skjedde i juni 2002, skriver Dagbladet. Under en båtfest møtte den 61 år gamle kvinnen mannen som hun mener voldtok henne. Mannen hevder at kvinnen hadde frivillig sex med ham, og at hun fortalte at hun og ektemannen ikke hadde hatt sex på fem år. Dette tok mannen som en invitasjon.

Kvinnen hevder derimot at hun både fysisk og verbalt avviste mannen, men at han ikke tok nei for et nei. Da det først skjedde, klarte ikke kvinnen å gjøre motstand.

Tapte og vant
- Jeg ble helt paralysert, og klarte etter hvert verken å gjøre motstand eller anskrik, har kvinnen forklart i retten.

Noen måneder senere skrev kvinnen til mannen og krevde 20.000 kroner for ikke å anmelde ham. Det avviste mannen. Deretter anmeldte kvinnen mannen, men saken ble henlagt. I 2004 avviste Fylkesmannen kvinnens søknad om voldsoffererstatning.

Vil styrke politiet
Nå har kvinnen derimot vunnet frem i søksmål mot mannen. Han er dømt til å betale 100.000 kroner i erstatning. Sentralt i saken sto en psykologisk rapport som sa at kvinnens symptomer peker sterkt i retning av at hun er voldtatt.

Justisminister Knut Storberget sier på generelt grunnlag at voldtektssaker bør forfølges strafferettslig, og sier at regjeringen vil bevilge 90 millioner kroner til å styrke politiet i etterforskning av voldtektssaker.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.