*Nettavisen* Nyheter.

Saltbomber i hverdagen

Saltinntaket blant befolkningen i Vest-Europa ligger langt over anbefalt daglig nivå.

22.12.06 16:57

(SIDE2): Norske myndigheter anbefaler fem gram salt hver dag, men antar at nordmenn får i seg det dobbelte, skriver Dagbladet.

Salt medfører fare for blodtrykk, som igjen er en risikofaktor for hjerneslag og hjerte-og karsykdommer.

- To tredjedeler av saltet som nordmenn får i seg kommer fra matvarer som er bearbeidet i industrien. Bare ti prosent kommer fra råvarene. Vi oppfordrer matindustrien om å redusere saltinnholdet i bearbeidet mat, sier avdelingsdirektør Arnhild Haga Rimestad i Sosial- og helsedirektoratet.

Det anbefales blant annet å lage maten fra grunne og la barna venne seg til lite salt ved tidlig alder. Ikke sett fram salt på bordet.

Her er noen eksempler på saltbomber:
Påsmurt mat med salt pålegg, for eksempel salami eller røkt skinke.
Dressing.
Wraps.
Kebab i pitabrød.
Pølse og potetstappe.
Hamburger.
Pommes frites.
Pasta med ostesaus.
Peanøtter.
Potetgull.

LES MER OM HELSE, TRENING OG VELVÆRE HER

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.