*Nettavisen* Nyheter.

Sameflagget til topps ved Stortinget

Fredag gikk det samiske flagget for første gang til topps foran Stortinget. - Dette betyr at Norge vil legge til rette for at samene kan bestå som et eget folk, sier sametingspresident Sven-Roald Nystø.

Til enorm symbolverdi for samefolket skal 6. februar fra i år være offisiell flaggdag som samefolkets dag. Ikke bare i Norge, men i hele Norden.

Det markerer at samene er blitt anerkjent som eget folk, og at de har fått sin rettmessige plass i den norske konstitusjon som landets urfolk.

Etter flaggheisingen for Stortinget var det videre markering av dagen i Regjeringskvartalet, med felles frokostbuffet og kulturinnslag.

Foran Høyblokka i Regjeringskvartalet vaiet det samiske flagget side om side med det norske, på rekke og rad på hver side av hovedinngangen.

Fellesskap

Flere hundre mennesker – mange av dem i vakre, fargesterke samiske festdrakter – møtte fram på Løvebakken for å feire samenes første offisielle flaggdag. Flaggheisingen foran Stortinget skjedde med respektfull tilstedeværelse av stortingspresident Jørgen Kosmo, kommunalminister Erna Solberg og en rekke stortingsrepresentanter.

- Dette betyr at Norge vil legge til rette for at samene kan bestå som et eget folk med sitt språk, sin kultur og sitt samfunnsliv i fremtiden, samtidig som de deltar i utviklingen av vårt fellessamfunn på linje med landets øvrige innbyggere, sa sametingspresident Nystø i sin tale.

Nystø representerte fredag samefolket utenfor nasjonalforsamlingen.

Forsoning og respekt

Sametingspresidenten mener at med dette er viktige skritt tatt for forsoning, forståelse og respekt for samenes mangfold som en fremtidig skapende kraft i landet. Både Kosmo og Solberg understreket symbolverdien av den nye dagen.

- Å markere samefolkets dag som en offisiell flaggdag er en erkjennelse av at de samiske symbolene er viktige for den samiske identitetsfølelse, sa stortingspresident Jørgen Kosmo.

Det er ikke mange tiårene siden norske myndigheter nektet samiske barn å bære samiske symboler i skolen, sa Kosmo. Nå vil 6. februar også i fremtiden være en nasjonal, offisiell flaggdag.

Sametingspresident Nystø sier til NTB at dagens markering representerer en milepæl og er en inspirasjon i det videre arbeidet for urbefolkningens rettigheter i Norge og Norden.

Samisk folkedag

Samenes folkedag feires med utgangspunkt i det første samiske landsmøtet 6. februar 1917 i Trondheim, der over 100 sør- og nordsamer fra Norge og Sverige satte hverandre stevne for å jobbe med fellessaker som skulle være til nytte for det samiske folk.

Drivkraften var samekvinnen Elsa Laula Renberg, som var opptatt av samenes livsvilkår, barns oppvekstkår, opplæring på samisk og undervisning tilpasset samisk kultur.

- Det gjenstår ennå mye arbeid for å lege tidens sår, men vi er godt på vei. Det gjelder å gi framtidens unge muligheter til et likeverdig liv, uansett kulturell og etnisk bakgrunn, sier Nystø.

Ikke nasjonaldag

- Det er ikke snakk om en "samenes nasjonaldag", det ville av noen lett bli oppfattet som en provokasjon. Men en gedigen kulturmarkering, presiserer en av de senere års fremste samiske kulturbærere, Mattis Hætta, overfor NTB.

- Dette oppfatter jeg som et endelig gjennombrudd, en endelig anerkjennelse. Det er et veldig viktig steg i riktig retning til å bevare og videreutvikle samenes språk og øvrige kulturuttrykk, sier Hætta.

For de fleste er han nok mest kjent for joiken og landeplagen "Sami Ædnan". I 1980 gikk han og populærmusikeren Sverre Kjelsberg til topps i norske Melodi Grand Prix med den samiskinspirerte melodien.

Det skjedde året før Altaaksjonen toppet seg, med samekvinnenes " okkupasjon" av Regjeringsbygget med krav om å få statsminister Gro Harlem Brundtland i tale i Altasaken.

- Enormt

Hætta minnes at joik den gang var en vederstyggelighet for mange. Så sent som for fem-seks år siden var det forbudt å joike i skolen i Kautokeino – landets største samiskbefolkede kommune.

- Dette er stort. Dette er enormt. Hvis noen hadde sagt for tre år siden at jeg i dag skulle stå her og joike i Regjeringskvartalet, ville jeg tro mannen var gal. Nå har jeg altså gjort det, sier en overveldet Hætta til NTB.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag