RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Samene krever hele Finnmark

Sist oppdatert:
Sametingspresidenten krever full eiendomsrett til land og vann i Finnmark. – Sivil ulydighet fra samenes side, sier lagtingspresidenten på Stortinget.

Justistkomiteen er nå inne i sin sluttfase i arbeidet med å lage en ny lov om hvem som skal eie land i Finnmark. Så langt har komiteen gått inn for at fylkeskommunen og Sametinget skal eie naturressursene. Derimot er det ikke enighet i komiteen om samene skal eie land og vann i Finnmark.

- Ekspropriasjon
Sametingspresident Sven-Roald Nystø mener at eiendomsretten og bruksretten må ettertrykkelig slås fast i loven.

– Kommer ikke dette med, vil jeg ikke akseptere loven. Og hvis Stortinget vedtar loven uten Sametingets tillatelse, er det det samme som ekspropriasjon. Det vil si å frata samene rettigheter med tvang. Det er vel en situasjon som Norge ikke vil sette seg selv i, sier Nystøm til NRK Troms.

- Må gi etter
- Dette er sivil ulydighet fra samenes side, svarer lagtingspresidenten på Stortinget, Lodve Solholm.

Folkerettsekspert Geir Ulfstein ved Senter for menneskeretttigheter sier Norge må gi samene eiendomsretten i Finnmark. Han mener det vil vekke internasjonalt oppsikt dersom Norge ikke går inn for dette.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere