RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Samene skal høres mer

Sist oppdatert:
Samene har nå fått skriftlig forsikring fra Erna Solberg om at de skal høres i saker som omhandler urfolket her til lands.

– For å sikre at arbeid med saker av direkte betydning for samene skjer på en tilfredsstillende måte, er det viktig å få etablert prosedyrer som både statlige myndigheter og Sametinget er enige om, sier kommunalminister Erna Solberg.

Regjeringen og Sametinget har derfor blitt enige om prosedyrer for hvordan myndighetene skal konsultere Sametinget i saker som kan påvirke samene direkte.

Nedfelt i konvensjon
Som urfolk i Norge har samene rett til å bli konsultert i saker som kan få direkte betydning for dem. Retten er nedfelt i ILO-konvensjon nr. 169 om urfolk og stammefolk i selvstendige stater som Norge sluttet seg til i 1990.

Konsultasjonsprosedyrene bygger på følgende grunnelementer:
¿ Sametinget må få fullstendig informasjon om relevante forhold i den aktuelle saken så tidlig som mulig, og på alle stadier i behandlingen av en sak.

¿ Sametinget må gis tid til å vurdere aktuelle spørsmål og til å gi tilbakemelding. Tilbakemeldinger på forslag skal gis innen nærmere avtalte frister.

¿ Det skal legges til rette for at konsultasjonsprosessene ikke avsluttes så lenge Sametinget og staten antar det er mulig å oppnå enighet om saken.

¿ Målsettingen er å oppnå enighet om lover og tiltak som kan påvirke samene direkte.

- Viktig skritt
– Enigheten om disse konsultasjonsprosedyrene er et meget viktig skritt for å utvikle og styrke samhandlingsformene mellom staten og Sametinget, sier sametingspresident Sven-Roald Nystø i en pressemelding fra Kommunal- og regionaldepartementet.

– Prosedyrene legger til rette for at partnerskapsperspektivet mellom staten og Sametinget kan utvikles, noe som er viktig for å oppnå en styrking av samisk kultur og samiske samfunn, avslutter sametingspresidenten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere