*Nettavisen* Nyheter.

Samler 100 hekseforskere

- Hekseprosesser lever videre i beste velgående, sier initiativtakeren som neste år samler 100 internasjonale hekseforskere i Vardø.

28.12.06 14:05

Rundt 100 finnmarkinger måtte bøte med livet under bestialske hekseprosesser i Vardø på 1600-tallet. Neste år samles hekseforskere fra hele verden her for å lære av historien.

Initiativtaker Lisbeth Sandtrøen forteller at både kvinner og menn endte på bålet for sine påståtte forbindelser med djevelen under hekseprosessene i Finnmark. De ble blant annet beskyldt for å påvirke været slik at båter forliste på havet. Lignende prosesser foregikk i Russland og Sentral-Europa. Men hekseprosesser hører også vår tid til.

- I Tanzania blir 6.000 kvinner hvert år dømt for hekseri. De aller fleste vender det døve øret til drapene, sier hun til Nettavisen.

- Medienes heksejakt på enkeltpersoner kan være et annet eksempel på hekseprosesser i ny drakt, sier hun.

Heksekonferansen i Vardø, Midnight Sun Witchcraft Conference 2007, vil fokusere på menneskerettigheter, terror og religiøs toleranse både i fortid og nåtid. Konferansen går av stabelen ved Sankthans og er den fjerde i rekka, men den første med bred, internasjonal deltakelse fra Finland, Norge og Russland foruten en rekke forskere fra resten av Europa, USA, og Australia.

Universitetene i Tromsø, Oslo, Helsingfors og Tammerfors står bak konferansen, og Nordisk Kulturfond er blant støttespillerne.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.