RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Samler kroppsdeler til kunst

Sist oppdatert:
En norsk kunstner sier han samler organer på norske sykehus til sitt nye verk. Rikshospitalet avviser at de samarbeider.

Buskerud-kunstneren Morten Viskum sier han har mottatt organer både fra privatpersoner og fagpersonell ved norske sykehus, blant annet Rikshospitalet, skriver Drammens Tidende.

- Det er sykepleiere og leger som ser at dette kan brukes i en kunstnerisk sammenheng, sier Viskum til avisa.

Malte med død hånd
Viskum er kjent for sin kontroversielle kunst og har tidligere blant annet stilt ut døde dyr og malt med en død hånd.

Kunstneren forteller at organene er blitt overlevert av helsepersonell ved personlig fremmøte ved det enkelte sykehuset. I tillegg forteller han at han har fått organer levert hjem på døren eller til sin egen arbeidsplass.

Hvilke typer organer eller hvor mange det dreier seg om, vil han ikke ut med. Han poengterer at det ikke dreier seg om organer som kunne ha reddet liv, skriver Drammens Tidende.

Rikshospitalet nekter
Viskum nevner spesielt Rikshospitalet i Oslo når han blir spurt om hvilke sykehus han konkret sikter til.

- Sykehuset har selvfølgelig ikke utlevert noen organer eller deler av organer til denne kunstneren eller andre privatpersoner, sier strategidirektør ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet Stein Vaaler til Nettavisen.

Og fortsetter:

- Vi har spurt alle aktuelle avdelinger ved sykehus om det er blitt utlevert organer i konflikt med lovverket, og alle har avkreftet.

- I ett enkelt tilfelle har vi utlevert en lunge til en pasient som etter behandlingen bad om å få organet. Dette foregikk i tråd med Biobankloven, forsikrer Vaaler.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere