- Bryllupsnatta er en unik mulighet for romantikk. Den er uerstattelig og ugjenkallelig. Den kan gi forventninger i forkant, opplevelse underveis og minner i etterkant - akkurat det de fleste kjærestepar ønsker seg.

Det sier Trine Huseby, samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel. Nylig skrev hun et blogginnlegg om «den magiske bryllupsnatten», hvor hun blant annet uttalte at «man sørger for å orke sex på bryllupsnatten».

- Bryllupsnatta er noe mer enn en tilfeldig natt, og det å ikke «orke å ha sex på bryllupsnatta» kan ha samme effekt som «glemte å hente ringene» eller «rakk ikke forberede talen». Ikke alle har tenkt på det på den måten, og kanskje rollen som vertskap, planlegging og logistikk tar så mye oppmerksomhet at man mister fokus på paret og kjærligheten.

Mange dropper sex på bryllupsnatta

Det finnes flere studier som kartlegger hvor mange som faktisk har sex på bryllupsnatta, men ingen av dem er norske.

En britisk studie fra 2016 viste at en tredjedel av alle brudepar dropper sex på bryllupsnatta, hovedsakelig fordi de er for utslitte. 716 gifte par deltok i undersøkelsen.

En annen studie utført av undertøysmerket Bluebella viser at 52 prosent ikke hadde sex på bryllupsnatta - altså rett over halvparten. 1.000 par deltok i denne undersøkelsen, som ble utført i 2016, skriver Women's Health. Kvinnene oppga ulike grunner til at de droppet bryllupsnattsexen: De var for trøtte, for fulle, ventet for lenge på det perfekte øyeblikket eller skulle reise på bryllupsreise.

En tredje studie fra 2014, utført av selskapet Paper Shaker, viser at rundt 25 prosent av de 1.000 spurte brudeparene, ikke hadde sex på bryllupsnatten. Også her var årsakene at de var for fulle eller for trøtte, skriver Huffington Post.

Begrunnelsene for å droppe bryllupsnatt-sexen, stemmer overens med Husebys antakelse om at bryllupsnatten i utgangspunktet er viktig for mange, men at planlegging og stress i forkant kan ha tatt litt overhånd.

-Jeg vil tro at mange av disse parene skulle ønske de ikke droppet det, men at det var sånn «det ble».

- Bruden skal ikke føle press

Uttalelsen om at man bør orke å ha sex på bryllupsnatta, har hun fått flere reaksjoner på, spesielt fra kommende bruder.

- Reaksjonene har handlet om at bruden ikke skal trenge å føle press knyttet til bryllupsnatta, eller at når bryllupsnatta kommer så er brudeparet så trøtte og/eller fulle at de ikke orker å ha sex, sier Huseby.

Hun er ikke spesielt overrasket over at kommende bruder ser på budskapet som kontroversielt, og mener det handler om at vi lever i et samfunn hvor en individualistisk kultur og frihet står sentralt, og da passer ikke et budskap om å «sørge for å orke å ha sex» helt inn.

- Jeg tror også at mange bruder er veldig «flinke piker», og føler stort press og tar mye ansvar for at bryllupet skal bli vellykket. Da er det fort gjort å tenke at sex på bryllupsnatta blir enda en plikt på listen. Hvis det derimot inngår som et ritual på linje med de andre ritualene, kan det bli noe man prioriterer høyt og legger til rette for av egen, fri vilje, sier Huseby, og understreker til slutt:

- Men hvis brudeparet har en felles oppfatning av at bryllupsnatta ikke betyr noe spesielt, eller har en felles interesse i å sove, er det uproblematisk.