Sandberg om asylnedgang: - Det går som ild i tørt gress

FÆRRE ASYLSØKERE: Det kom i forrige uke færre asylsøkere i vinterkulda over Storskog. Dette bildet ble tatt den tidligere i november.

FÆRRE ASYLSØKERE: Det kom i forrige uke færre asylsøkere i vinterkulda over Storskog. Dette bildet ble tatt den tidligere i november. Foto: Jonathan Nackstrand (Afp)

Kraftig nedgang i antall asylsøkere over Storskog i forrige uke.

23.11.15 11:45

I forrige uke kom det 492 asylsøkere over Storskog. Dette er en stor nedgang fra uka før, da det kom 796 asylsøkere.

Uka før der igjen kom det enda flere, totalt 1113 asylsøkere.

Også tallet for hele Norge gikk ned i forrige uke. Utlendingsdirektoratet registrerte 2108 asylsøknader - en nedgang på ca. 400 fra uka før.

Det er første gang på en måned at antallet går ned.

Klikk på bildet for å forstørre.

FORVENTET: Nestleder Per Sandberg i Frp mener asylsøkerne har fått med seg at debatten og varslede tiltak i Norge. Foto: (Frp)

- Det har kommet noe færre i hele landet, men slik det ser ut nå mener vi at det er litt tidlig å konkludere. Vi ser at det er stor variasjoner i ankomsttallene fra dag til dag, sier politimester Ellen Katrine Hætta i Øst-Finnmark politidistrikt til Nettavisen.

Sandberg: - Forventet

Frp-nestleder Per Sandberg er imidlertid ikke overrasket over nedgangen i antall asylsøkere, den samme uken som det ble enighet om et asylforlik på Stortinget.

- Det var forventet etter at den offentlige debatten har snudd og dreier seg om innstramminger istedenfor invitasjoner, sier Sandberg til Nettavisen, og legger til:

- Og selvfølgelig tiltak som gir rask retur og klare beskjeder om at man ikke får opphold. Men det er fortsatt tiltak å iverksette for å stanse tilstrømningen, påpeker han.

Fakta

Asylsøkere over Storskog i forrige uke:

Det var torsdag i forrige uke at seks av partiene på Stortinget ble enige om en asylavtale, der en mer effektiv saksbehandling og raskere retur er blant hovedpunktene i forliket.

- Tror du asylsøkerne allerede har fått med seg innstrammingene i Norge?

- Absolutt. På samme måte som «invitasjonen» fra en rekke politiske partier og politikere har økt tilstrømmingen, vil debatten og varslede tiltak om innstramminger dempe tilstrømningen. Slike debatter går som ild i tørt gress, sier Sandberg.

- Strengest i Europa

Med asylforliket og lovendringene som Stortinget har vedtatt, vil Norge få Europas strengeste innvandringspolitikk, sa Sandberg i forrige uke.

- Om alle disse tiltakene får virke, vil Norge sannsynligvis være det strengeste landet i Europa ved siden av Danmark, sa han til NTB.

Klikk på bildet for å forstørre.

SOMLING: Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) mener regjeringen kunne dempet asyltallene tidligere. Foto: (Sosialistisk Venstreparti)

SV: - Kunne vært dempet før

SVs stortingsrepresentant Karin Andersen, er også fornøyd med at tallene går ned.

- Det tyder på at ryktene om åpne grenser er korrigert. Det er viktig å stoppe falske rykter som narrer folk til å betale mellommenn i dyre dommer for å bli returnert, sier Andersen til Nettavisen.

Men Andersen kritiserer samtidig regjering, for det hun mener er somling.

- Det som er ille er at regjeringen har somlet med å oppruste etatene som har ansvaret. Da kunne dette vært dempet før, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.