*Nettavisen* Nyheter.

Sanner på Holocaustdagen: - Vi må stå på minoritetenes side

TALTE: Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner på den nasjonale minnemarkeringen av den internasjonale Holocaustdagen på Akershuskaia i Oslo. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)

Det er majoriteten som har ansvaret for å stå opp for mindretallet, sa integreringsminister Jan Tore Sanner på markering av Holocaustdagen.

27.01.18 22:30

- Vi minnes et kapittel i verdenshistorien fylt med ondskap, smerte og død. La oss også tenke igjennom hva vi kan gjøre i dag og i fremtiden, for å stå på minoritetenes side. Slik kan vi alle bidra til at Holocaust aldri skjer igjen, sa kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) under markeringen av Den internasjonale Holocaustdagen lørdag.

- Systematisk forfulgt

Den nasjonale Holocaustmarkeringen fant sted på Akershuskaia i Oslo. Der står minnesmerket over deporterte norske jøder fordi 550 norske jøder ble deportert derfra i november 1942.

- Jødiske nordmenn fra hele landet ble systematisk forfulgt og sendt til nazistenes konsentrasjons- og utryddelsesleirer, sa Sanner.

- 230 familier ble utslettet. Av 773 jøder som ble fraktet ut av Norge, fikk vi bare tilbake 38. Det var bare 38 som overlevde, understreket Sanner.

Klikk på bildet for å forstørre.

PÅ AKERSHUSKAIA: Ervin Kohn, Det Mosaiske Trossamfund Oslo, taler under den nasjonale minnemarkeringen av den internasjonale Holocaustdagen. Markeringen fant sted på Akershuskaia i Oslo lørdag kveld. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)

Understreket skolenes ansvar

Sanner, som er ny kunnskapsminister, understreket også skolens ansvar for å bryte ned fordommer og bygge kunnskap.

I tillegg til Sanner talte Sunita Lakatosova, som representerte rom, og forstander Ervin Kohn fra Det Mosaiske Trossamfund i Oslo.

Holocaustdagen ble også markert i Arendal, Bergen, Kristiansand, Levanger, Narvik, Telavåg og Trondheim.

27. januar 1945 ble fangene i konsentrasjons- og tilintetgjørelsesleirene Auschwitz-Birkenau befridd av sovjetiske soldater. I 2005 vedtok FNs hovedforsamling at dagen skal være en internasjonal minnedag for holocaust.

(©NTB)

Se hvordan folk i Norge og ellers i verden minnes Holocaustdagen på sosiale medier:


Se opptak fra minnemarkeringen på Akershuskaia her (Postet av HL-senteret):

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag