Gå til sidens hovedinnhold

Sanner på Holocaustdagen: - Vi må stå på minoritetenes side

Det er majoriteten som har ansvaret for å stå opp for mindretallet, sa integreringsminister Jan Tore Sanner på markering av Holocaustdagen.

- Vi minnes et kapittel i verdenshistorien fylt med ondskap, smerte og død. La oss også tenke igjennom hva vi kan gjøre i dag og i fremtiden, for å stå på minoritetenes side. Slik kan vi alle bidra til at Holocaust aldri skjer igjen, sa kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) under markeringen av Den internasjonale Holocaustdagen lørdag.

- Systematisk forfulgt

Den nasjonale Holocaustmarkeringen fant sted på Akershuskaia i Oslo. Der står minnesmerket over deporterte norske jøder fordi 550 norske jøder ble deportert derfra i november 1942.

- Jødiske nordmenn fra hele landet ble systematisk forfulgt og sendt til nazistenes konsentrasjons- og utryddelsesleirer, sa Sanner.

- 230 familier ble utslettet. Av 773 jøder som ble fraktet ut av Norge, fikk vi bare tilbake 38. Det var bare 38 som overlevde, understreket Sanner.

Understreket skolenes ansvar

Sanner, som er ny kunnskapsminister, understreket også skolens ansvar for å bryte ned fordommer og bygge kunnskap.

I tillegg til Sanner talte Sunita Lakatosova, som representerte rom, og forstander Ervin Kohn fra Det Mosaiske Trossamfund i Oslo.

Holocaustdagen ble også markert i Arendal, Bergen, Kristiansand, Levanger, Narvik, Telavåg og Trondheim.

27. januar 1945 ble fangene i konsentrasjons- og tilintetgjørelsesleirene Auschwitz-Birkenau befridd av sovjetiske soldater. I 2005 vedtok FNs hovedforsamling at dagen skal være en internasjonal minnedag for holocaust.

(©NTB)

Se hvordan folk i Norge og ellers i verden minnes Holocaustdagen på sosiale medier:


Se opptak fra minnemarkeringen på Akershuskaia her (Postet av HL-senteret):

Kommentarer til denne saken