RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sara skvatt da hun så de døde hestene ligge ved den populære turstien

TILDEKKET MED STOKKER: – Som turgåer synes jeg det er helt forferdelig å komme over synet og stanken av døde hester helt inntil en rødmerket, allment brukt tursti, sier Sara Eriksson.
TILDEKKET MED STOKKER: – Som turgåer synes jeg det er helt forferdelig å komme over synet og stanken av døde hester helt inntil en rødmerket, allment brukt tursti, sier Sara Eriksson. Foto: Henning Gulbrandsen
Sist oppdatert:

(oa.no): En eller to døde hester ligger og råtner inntil en mye brukt tursti i Østre Toten.

– Som turgåer synes jeg det er helt forferdelig å komme over synet og stanken av dette helt inntil en rødmerket, allment brukt tursti, sier Sara Eriksson.

Hun bor i Vestre Toten, men var onsdag kveld på besøk hos en venninne i Østre Toten. De bestemte seg for å gå en tur sammen på en mye benyttet tursti i nærmiljøet.

– Jeg er glad jeg ikke hadde med meg barn, sier Eriksson. Kadaveret, eller kadavrene, er lagt i en grøft, og delvis dekket til med noen stokker. Det er også levende husdyr i området.

Eriksson, som har varslet Mattilsynet om funnet, ble torsdag ettermiddag med OA for å påvise stedet.

– Dette har nok ligget en stund, kanskje siden i vinter, men heller ikke veldig lenge. Det er helt tydelig at det dreier seg om en eller to døde hester som er lagt i grøftekanten, sier Sara Eriksson.

– Ulovlig

Bente Fauske, avdelingssjef for Mjøsområdet i Mattilsynet, sier det er ulovlig å kvitte seg med døde husdyr på denne måten.

– Det er ikke tillatt å grave ned kadavre eller la døde dyr ligge åpent i terrenget. Lokal myndighet kan søkes om tillatelse til nedgraving, men det er svert sjelden at dette innvilges. Regelen er at døde dyr skal innleveres til destruering, fastslår hun.

Seniorinspektør hos Mattilsynet i Gjøvik, Else Hasvold, opplyser at det er etablert gode ordninger for kadaverinnhenting.

Avtale

– Det er inngått avtale med selskapet Norsk Protein om kadaverinnhenting. De kjører ukentlig rute i dette området hele året. Det koster eieren 2000 kroner å levere et hestekadaver, opplyser hun.

Avdelingssjef Bente Fauske opplyser at Mattilsynet fredag vil ta stilling til hvordan saken skal følges opp.

Undersøker

– Vi mottok melding og bilder torsdag. Vi har varslet kommunalt helse- og miljøtilsyn i Østre Toten, som er myndighet i forhold til eventuell forurensningsfare. Mattilsynets myndighet går på dyrevelferd og potensiell smittespredning mellom dyr. Det vi vurderer er å reise ut for å se på det vi har fått informasjon om. Det vil også være aktuelt å gjennomføre et tilsyn med dyrevelferden der kadavrene kommer fra, sier hun.

Helse- og miljøansvarlig i Østre Toten kommune, Alf Ursin, var ikke kjent med funnet da OA tok kontakt torsdag ettermiddag.

– Jeg vil ta kontakt med Mattilsynet om saken fredag, sier Alf Ursin.

Bonden: – Det var opprinnelig reveåte

Bonden som eier området opplyser overfor OA at han skal fjerne kadavrene.

– De ligger på min eiendom, sier han.

Bonden forklarer at han ikke har rukket å få fjerne kadavrene fordit han er midt oppe i lammingen.
– Men jeg er klar over at de ligger der, og skal selvfølgelig fjerne dem så fort jeg får tid, sier mannen til Oppland Arbeiderblad.

Han forteller at han la ut kadavrene i vinter, som reveåte.

– På vårparten gravde jeg dem ned, men på grunn av tælen fikk jeg dem ikke helt i jorda. Nå er det sikkert noen rever som har dratt dem opp igjen, sier bonden.

Han erkjenner at det er hans ansvar å fjerne kadavrene gjentar at han skal sørge for å rydde opp straks han har anledning.

Mannen var ikke kjent med at Mattilsynet var varslet da avisen snakket med ham torsdag kveld.

Les flere saker på oa.no her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere