Sarah (11) ble nektet å bruke ekte 100-lapp

FIKK IKKE BETALE: Sarah Ringstrøm (11) fikk ikke betale med 100-lappen til høyre i bildet på Amfi Borg.

FIKK IKKE BETALE: Sarah Ringstrøm (11) fikk ikke betale med 100-lappen til høyre i bildet på Amfi Borg. Foto: Privat (Sarpsborg Arbeiderblad)

Lettere sagt enn gjort å få brukt opp bursdagspengene.

Sarah Ringstrøm fylte 11 år på nyttårsaften, men å bruke noen av bursdagspengene, skulle vise seg å være lettere sagt enn gjort.

Se saken i Sarpsborg Arbeiderblad

Det var i helgen den 11 år gamle jenta besøkte Amfi Borg for å kjøpe seg noe fint for pengegavene hun fikk i bursdagsgave.

Da hun skulle bruke en 100-lapp hun hadde fått tilbake i veksel fra en annen butikk på senteret til å betale noen varer, ble det trøbbel.

– Hun ble stoppet. Først av en ansatt og senere av sjefen som ble hentet ned. De mente 100-lappen var falsk, sier pappa Kyrre Ringstrøm til Sarpsborg Arbeiderblad.

Lånte penger

For å betale varene, måtte 11-åringen låne penger av ei venninne.

– Det er klart Sarah ble litt lei seg. Hun ble helt satt ut i butikken, men fikk heldigvis hjelp til å betale, sier Ringstrøm.

Da datteren kom hjem, sjekket Kyrre, av ren nysgjerrighet, opp om 100-lappen faktisk var falsk, som det ble hevdet.

– Jeg googlet litt og fant ut at 100-lappen var ekte. Det skal sies at den manglet sølvstripe da den var fra 1998, men den var ekte. De ble nok usikre i butikken da de ikke så den, sier Ringstrøm.

Senterleder beklager

Senterleder ved Amfi Borg, Jørgen Næs, synes det er trist å høre at Sarah ikke fikk handlet som hun skulle.

– Det er veldig trist at det skjer. En 11-åring har ikke forutsetninger for å vite om en 100-lapp er ekte eller ei, og her var den jo tydeligvis også ekte. Vi må bare legge oss langflate, sier han til SA.

– Jeg beklager på vegne av butikken. Men vi er mennesker som gjør feil, utdyper han.

Få lapper uten merke

Dagens sedler fikk i mars 2003 tilført en sølvstripe på siden.

– Vi har ikke noe tall på hvor mange slike 100-lapper som fremdeles er i omløp, men vi har grunn til å tro at det er få. De som kommer inn til oss, blir byttet ut. Denne 100-lappen har da ikke vært hos oss på 12 år. Det er neppe mange av dem, sier kommunikasjonsrådgiver Therese Riiser Wålen i Norges Bank til SA.

Les flere saker i sa.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.