SAS gir USA adgang til passasjerlister

Foto: (Scanpix)

SAS har gitt amerikanske myndigheter adgang til selskapets bookingsystem med omfattende opplysninger om alle passasjerer som flyr til USA.

27.06.04 16:54

Den nye praksisen ble innført etter at EU-kommisjonen og USA i mai underskrev en avtale om at flyselskaper må gi amerikanske myndigheter passasjeropplysningene som finnes i de såkalte Passenger Name Records, PNR. USA bruker opplysningene i sin kamp mot terrorisme, skriver den danske avisa Politiken.

EU ga tillatelse
- Før mai fikk de kun informasjon som navn, kjønn og pass- og dokumentopplysninger. Vi ville ikke gi dem mer på grunn av persondataloven. Men etter at EU nå har gitt tillatelse, har de adgang til reservasjonssystemet vårt for de passasjerene som flyr til USA, sier informasjonskonsulent i SAS Lars Andersen til Politiken.

- Ingen stoppet
Flyselskapet kjenner ikke til at noen av selskapets passasjerer er blitt avvist ved ankomst til USA som følge av avtalen.

- Jeg har ikke hørt at slike avvisninger har skjedd, og jeg ville nok fått vite det, sier informasjonsdirektør i SAS-konsernet Hans Ollongren til NTB fra sin base i Stockholm.

Han sier også at det teknisk sett ikke har skapt altfor store problemer for flyselskapet å oppfylle denne avtalen, siden alle opplysningene jo finnes i bookingsystemet allerede.

- Det spesielle er jo at de vil ha informasjonene i forveien og ikke ved ankomst slik det har vært vanlig, sier han.

Hvis en avvisning skulle skje ved grensen, er det flyselskapet som har ansvaret og som vil måtte frakte passasjeren(e) tilbake til utgangspunktet igjen.

Reisevaner
De nye opplysningene som nå blir gitt til amerikanske myndigheter, omfatter dato for reservasjon, adresse, hvem som betaler billetten og hvordan, kontakttelefonnummer og rutebeskrivelse. Er man stamkunde, får amerikanerne også informasjon om tidligere reisemønster.

- Tilgangen til reservasjonssystemet ble gitt til amerikanerne i mai i år. Det var et krav fra EU-kommisjonen og USA til SAS-Braathens og alle andre flyselskaper som flyr til USA, sier informasjonskonsulent Trine Løvberg i SAS-Braathens til NTB.

SAS-Braathens kunne ikke svare på om, eller på hvilken måte, passasjerene blir informert om denne praksisen.

Privatliv
EU-parlamentet mener avtalen ikke beskytter borgernes rett til privatliv, og peker dessuten på at flere europeiske borgere allerede er blitt stanset ved den amerikanske grensen og sendt hjem uten forklaring. EU-parlamentets avtroppende president Pat Cox har derfor bedt EU-domstolen erklære traktaten ugyldig.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.