*Nettavisen* Nyheter.

Satt fast på Flytoget i to timer

Foto: Bendiksby, Terje (SCANPIX)

Passasjerene på Flytoget kom verken ut eller videre da en kjøreledning røk og havnet på togtaket.

11.01.10 19:14

I cirka to timer ble 31 passasjerer på Flytoget på vei fra Asker til Oslo lufthavn sittende og vente på hjelp fra Jernbaneverket da en kjøreledning falt ned mandag. Det ble både kaldt og mørkt om bord på toget da strømmen forsvant. Problemene førte til forsinkelser og togtrøbbel også for andre reisende.

Kjøreledningen lå på taket
Uhellet skjedde i det ene sporet på Drammensbanen mellom Stabekk og Lysaker like før klokka 15. Deler av kjøreledningen røk og falt ned på taket på Flytoget, uvisst av hvilken grunn.

Ventet i to timer
Ifølge Jernbaneverket slo strømmen seg av da uhellet skjedde, og det skal ikke ha vært noen fare for de om bord i toget. Men med en spenning som normalt er på 16.000 volt, er prosedyren i slike tilfeller at kjøreledningen må jordes før passasjerene kan evakueres.

- Det tok cirka to timer før Jernbanefolkets folk var på plass, sier markeds- og kommunikasjonssjef Lena Nesteby hos Flytoget til Nettavisen.

Jernbaneverkets pressevakt Arvid Bårdstu bekrefter at det ble lang ventetid for de uheldige flytogpassasjerene. Han forklarer det med at reparasjonsvognen sto i Sandvika og måtte vente på klarsignal. I tillegg måtte man ta hensyn til trafikken forbi på det sporet som ikke var rammet.

Arbeidene med å utbedre kjøreledningen kom i gang mandag kveld.

- Tar tid å reparere
- Det vil ta tid før dette er utbedret, sier Bårdstu til Nettavisen ved 18-tiden.

- Dette skjedde øst for Stabekk, der det bygges nytt dobbeltspor som ennå ikke er tatt i bruk, sier han.

Det strømløse sporet og togstansen mellom Stabekk og Lysaker førte til problemer for en rekke reisende mandag ettermiddag.

Les også: Togstans mellom Oslo og Asker

Problemene forplantet seg
- Cirka klokka 15.30 fikk vi melding fra Jernbaneverket om at det var strømløst mellom Hvalstad og Oslo på ett spor, sier informasjonssjef Preben Colstrup i NSB til Nettavisen.

Problemene fikk konsekvenser for en rekke reisende på flere strekninger i form av forsinkede tog og ekstra togbytte. Noen tog er innstilt mens andre avganger - som Spikkestad-Moss, Kongsberg-Eidsvoll, Drammen-Dal og regiontoget mellom Skien og Lillehammer får passere. Enkelte tog stopper på lokale stasjoner mellom Sandvika og Skøyen. Flytoget er innstilt mellom Skøyen og Asker. Det er opprettet en busspendel mellom Oslo S og Asker, opplyser Jernbaneverket på sin nettside.

Ved 16-tiden var disse strekningene og avgangene berørt ifølge NSBs oversikt:

På strekningen Lillestrøm-Asker var det innstilte tog mellom Skøyen og Sandvika.

På strekningene Spikkestad-Moss og Kongsberg-Eidsvoll gikk togene, men med flere stopp og forsinkelser.

På strekningen Drammen-Dal var togene innstilt mellom Skøyen og Drammen.

På strekningen Skøyen-Årnes og Skøyen-Mysen ble det innstilte tog mellom Oslo S og Skøyen.

- Vi beklager på det sterkeste overfor de reisende. Denne gangen er det ting som ligger utenfor vår kontroll, men vi har hatt våre problemer i vinter og skal ikke hovere, sier Preben Colstrup i NSB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.