Savner klemmene fra tida etter terroren

SVAKSYNT: Harald Føsker var en av dem som ble rammet under terrorangrepet i regjeringskvartalet. Tre år etter er synet fortsatt sterkt svekket. - Mine helter nå er blinde folk, sier han.

SVAKSYNT: Harald Føsker var en av dem som ble rammet under terrorangrepet i regjeringskvartalet. Tre år etter er synet fortsatt sterkt svekket. - Mine helter nå er blinde folk, sier han. Foto: Trond Lepperød

- Etter en stund ble vi litt mer «vanlige» nordmenn igjen.

23.07.14 00:07

REGJERINGSKVARTALET, OSLO (Nettavisen): Han var innom jobben i femte etasje i Høyblokka da bomben smalt og følte det «som å bli slått med en svær spade».

Tre år etter tenker Harald Føsker (70) - direktør i internasjonal stab i Kriminalomsorgsdirektoratet - tilbake på de mange klemmene som ble delt ut og omsorgen folk viste hverandre i tida etter terrorangrepene.

- Ikke flaut å ta på hverandre

- Like etter 22. juli var det mye klemming når vi møtte hverandre. Så gikk det en stund, og så ble vi litt mer «vanlige» nordmenn igjen. Jeg håper dette er noe av det vi kan lære, at det ikke er flaut å ta på hverandre og gi en klem, sier han til Nettavisen.

Mens han snakker med Nettavisen utenfor Høyblokka kommer det kolleger bort og slår av en prat. De klemmer og tar på hverandre. Noen tørker en tåre.

- Det er dette jeg mener, sier han.

70-åringen er sommerbrun i huden, smiler et blendende smil og ser godt ut. Det er på dagen tre år etter bombeangrepet som kostet åtte mennesker livet og ga mange varige skader, og han har akkurat hørt talene og sett statsminister Erna Solberg legge ned en krans til minne om ofrene i regjeringskvartalet.

Føsker selv hadde ferie, men var innom jobben denne dagen. Han hadde akkurat tatt en telefon til sjefen sin, da det smalt.

Feiret tenner med champagne

Da han kom til seg selv igjen etter eksplosjonen, så han ingenting, men hørte etter hvert en politimann rope: «Vi hører deg, vi hører deg!» Så ble han båret ut og brakt til sykehus. Der gjennomgikk han en rekke operasjoner. Ansiktshuden hadde løsnet fra hodeskallen, det var brudd i kjevene, de fleste tennene var slått ut.

For et år siden var han omsider ferdig hos tannlegen, etter et stort antall timer. Det feiret han med å invitere en gjeng kolleger hjem til champagne.

- Tennene har blitt fine, sier han stolt, smiler og blotter en hvit tanngard.

På øyeavdelingen gjennomgikk han operasjoner på begge øynene som var svært skadet. Synet blir ikke som før. Han har måttet vende seg til å være svaksynt.

- Blinde er mine helter

- Mine helter nå er blinde folk. Jeg ser hva de kan få til og tenker at da bør jeg kunne klare det. Det er en del ting jeg ikke får til - som å sykle. Men jeg har syklet på Ekebergsletta. Det var det ikke så farlig. Jeg håper å presse noen grenser etter hvert.

OVERLEVDE: Harald Føsker var på jobb i femte etasje i Høyblokka da bomben smalt 22. juli 2011. Tirsdag var Føsker en av flere overlevende som deltok i treårsmarkeringen. Foto: Trond Lepperød


- Gjerningsmannen mistet sin frihet selvsagt, men han tok også fra meg friheten, sier Føsker.

- Må planlegge alt

- Jeg kunne ikke kjøre bil, jeg måtte selge hytta. Nå må jeg planlegge alt. Det er utfordringen nå - å hele tiden måtte planlegge livet. Jeg har alltid vært impulsiv, sier han.

Ser fram til pensjonsliv

Føsker sier han tross alt har det bra og klarer seg godt. Han har vært i jobb, og nå ser han fram til å trappe ned mot pensjonstilværelsen.

Klemmer og verdier

FORAN HØYBLOKKA: Mange hadde møtt fram til minnemarkeringen på Johan Nygaardsvolds plass. Foto: Trond Lepperød

Han sier han håper at den generelle verdidebatten i samfunnet kan pågå hele tiden.

- Vi trenger ikke bare en verdidebatt hver 22. juli, men hele tiden.

Les også: Etterlatte ber Solberg ta ansvar for Utøya

Tre år etter

Treårsdagen for 22. juli-terroren ble markert både i Oslo og på Utøya tirsdag. I regjeringskvartalet hadde rundt 500 mennesker møtt fram, og på Utøya var det rundt 100 som deltok. Statsminister Erna Solberg (H), Ap-leder Jonas Gahr Støre, tidligere statsminister Jens Stoltenberg og AUF-leder Eskil Pedersen var blant dem som deltok begge steder.

Alt om 22. juli-markeringene 2014


TIDSLINJE: 22. juli-terroren - slik skjedde det

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.