RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Schiong tapte så det suste

Foto: Ørn E. Borgen (Scanpix)
Sist oppdatert:
Håkon Schiong er ferdig som advokat i denne omgang.

(iOslo.no) I juni vedtok Advokatbevillingsnemnden å frata Schiongs advokatbevilling. Kjendisadvokaten svarte med bringe saken inn for Oslo tingrett, men der har Schiong nå gått på et kraftig nederlag.

Tingretten har frikjent Staten ved Advokatbevillingsnemnden, og dermed står vedtaket om å frata Schiong bevillingen. Selv er han sjokkert over avgjørelsen.

- Skal man sette terskelen så lavt for å praktisere som advokat, må man bygge ned tinghuset. Man finner feil ved ethvert regnskap, men dette er bare bagateller, sier Håkon Schiong til iOslo.no.

Skyldig 450.000
Ifølge Tilsynsrådet skal advokaten ha brutt Bokføringsloven og advokatforskriften. Rådet mener også at advokaten har gjort seg skyldig i brudd på hvitvaskingsloven (identitetskontroll), og mener han urettmessig har tilegnet seg 120.000 kroner som tilhører staten.

- I 2004 hadde jeg brutto over 6,5 millioner kroner i inntekter. At jeg skulle sett hele tilværelsen på spill på grunn av noen titall tusen kroner, synes jeg faller på sin egen urimelighet. Disse pengene er i sin helhet bokført som inntekt i mitt regnskap. Jeg har betalt 55 prosent i skatt av disse pengene, sier Schiong.

Ifølge dommen har Schiong også fått inn 1,8 millioner kroner i advokatsalær fra en klient uten å betale inn moms. Advokaten har da unnlatt å betale inn 450.000 kroner til statskassa.

Advokatbevillingsnemnden mente disse pengene kan ha stammet fra kriminell virksomhet. Dette var ikke Oslo tingrett sikre på.

- Hadde dette vært riktig, så skulle jeg vært den første til å legge inn årene selv. Dette var hele ryggraden i saken mot meg, men selv om dette punktet forsvinner, blir jeg domfelt. Det synes jeg er svært urettferdig, sier Schiong.

- Alvorlig
I dommen understreker Oslo tingrett at advokater har en betrodd rolle i samfunnet, og advokatene er avhengig av denne tilliten for å kunne gjøre jobben sin tilfredsstillende.

«De kritikkverdige forhold som er avdekket ved bokettersynet er samlet sett av en slik alvorlighetsgrad at advokat Schiong må anses å ha mistet den tillit som er nødvendig i yrket,» står det i dommen fra tingretten.

Schiong anker nå saken til Borgarting lagmannsrett. Han krever også å få fortsette som advokat inntil saken er endelig avgjort ved hjelp av en midlertidig forføyning.

Les flere nyheter på iOslo.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere