*Nettavisen* Nyheter.

Schjenken vant over Dagbladet

VANT: Tidligere ambulansesjåfør Erik Schjenken (i lys blå skjorte). Her under fylkesårsmøtet i Oslo FrP på Håndtverkeren i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Høyesterett forkaster avisen anke i Schjenken-saken.

27.10.15 13:54

Erik Schjenken saksøkte Dagbladet for injurier etter oppslag i forbindelse med den såkalte Ali Farah-saken i 2007.

Etter å ha blitt dømt i både tingretten og lagmannsretten, valgte avisen å anke til Høyesterett, men heller ikke her har Dagbladet gitt medhold.

Krever unnskyldning

«Jeg er glad for at vi vant igjen», skriver Erik Schjenken i en E-post til Nettavisen.

Utover dette ønsker ikke han å kommentere saken.

Schjenkens advokat mener Dagbladet nå bør komme med en unnskyldning.

- Det er på høy tid. Avisen har igjennom en massiv rasismeuthenging ledet Schjenken til selvmordets rand, sier Carl Bore til Nettavisen.

Advokaten forteller at de nå vil studere dommen.

Dagbladet føler de har et godt forhold til den tidligere ambulansesjåføren.

- Jeg har tidligere møtt Schjenken underveis og tatt han i hånden og beklaget at vi er kommet i denne situasjon, Jeg opplever ikke at vi har et ugreit forhold, sier sjefredaktør John Arne Markussen i Dagbladet. Han understreker at det er spørsmålene som har vært reist i saken som har vært viktige å få belyst.

Saken gjaldt krav om oppreisning etter skadeserstatningsloven for ærekrenkende utsagn. Grunnlaget var en rekke artikler, kommentarer og ledere trykket i Dagbladet fra 7. august 2007 og de påfølgende ukene.

Nedkjølende effekt

Spørsmålet var om avisens ulike beskyldninger om uforsvarlig pasientbehandling og beskyldningene om at ambulansepersonellets handlemåte var rasistisk motivert, var vernet av ytringsfriheten.

- Først og fremst så må vi bare ta til etterretning av Høyesterett bekrefter lagmannrettens dom. Det beklager jeg. Jeg mener helt oppriktig at dette gjør det vanskelig å ha en åpen debatt om hverdagsrasisme i Norge, sier John Arne Markussen, sjefredaktør i Dagbladet, til Nettavisen.

- Dette har en nedkjølende effekt for ytringsfriheten. Det er vel ikke dette Norge trenger samme år som grunnlovsjubileet, fortsetter han.

Advokat Carl Bore fnyser av dette.

- Hvordan er det er mulig å påstå dette, spør han.

- Stort sett er journalister ansvarlige og går ikke lengre enn de har dekning for. Denne dommen er helt irrelevant for den seriøse journalistikken, fortsetter han.

Kan havne i Strasbourg

Dagbladet er dømt til å betale oppreisning til Schjenken med 200.000 kroner. Avisen har ikke tatt stilling til om de vil anke saken til Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

- Dersom Dagbladet velger å anke blir det en sak mellom avisen og den norske stat. Schjenken er ferdig med saken, sier advokat Carl Bore.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.