RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Schou frykter fri flyt av alkohol

Sosialminister Ingjerd Schou (H) er redd et nytt EU-forslag om friere import av alkoholvarer vil forsterke presset mot norsk alkoholpolitikk.

EU-kommisjonen lanserte fredag et forslag om at personer i et EU-land skal ha lov til å kjøpe så mye øl, vin og sprit i et annet EU-land som de lyster.

EU-borgere skal kunne gjøre dette uten å betale avgift til eget land når de passerer grensen

Kommisjonen vil avskaffe dagens retningslinjer som setter grenser for hvor mye privatpersoner lovlig kan ta med seg fra ett EU-land til et annet til eget bruk. Maksimale kvoter i dag er 10 liter alkohol, 90 liter vin og 110 liter øl.

Alkoholsalg på nettet
- Jeg er overrasket over forslaget, sier sosialminister Schou til NTB.

Blir forslaget gjennomført, kan EU-borgerne kjøpe øl, vin og sprit i de landene som har lavest eller ingen avgifter. Forslaget innebærer at private bare skal betale avgift i det landet hvor de kjøper varene, ifølge nyhetsbyrået Ritzau.

Dette gjelder også i tilfeller hvor privatpersoner ikke selv tar med varene fra en utenlandsreise.

Importerer en privatperson i EU vin til eget forbruk, skal vedkommende kun betale avgift i landet hvor vinen kjøpes inn, dersom borgerne selv arrangerer hjemtransport av varen.

De nye reglene vil være fordelaktige for salg via internett, ifølge kommisjonens forslag.

Uakseptabelt
Schou sier EU-kommisjonens forslag er helt uakseptable. Men isolert sett tror hun ikke forsalgene vil få noen direkte innvirkning på norsk alkoholpolitikk.

- Men indirekte vil det selvfølgelig kunne føre til ytterligere press mot Vinmonopolet og norsk prispolitikk dersom prisnivået i Sverige presses ytterligere ned, sier statsråden til NTB.

Fridtjof Frank Gundersen, professor i EU-rett og tidligere Frp-politiker, er ikke i tvil om at forslaget på sikt vil bli praktisk politikk i EU.

- Ideologien i EU er at man skal ha ett marked. Eneste anstøtsstein på kort sikt er landenes interne avgiftssystemer. Avgiftssystemene til land med høye avgifter kan bli underminert dersom fri import tillates, sier Gundersen til NTB.

Strenge krav
Gundersen legger til at EUs krav om enstemmighet i avgiftsspørsmål kan være en hindring for å gjøre EU-kommisjonens forslag til praktisk politikk på kort sikt. Men på sikt er han ikke i tvil om at det vil bli gjennomført.

Sosialminister Ingjerd Schou sier også hun tror kravet om enstemmighet vil gjøre det vanskelig å få vedtatt de foreslåtte reglene.

Fridtjof Frank Gundersen deler sosialministerens vurdering at EU-kommisjonens forslag ikke vil få noen direkte konsekvenser for EØS-landet Norge.

Han viser til at Sverige og Norge har fått godkjent sine detaljmonopoler av EU.

På den annen side har svenskene måtte godta en betydelig privatimport, det vi si at privatpersoner kan importere en god del alkoholvarer uten Systembolaget.

- Norge er ikke pålagt de samme forpliktelsene etter EØS-reglene. Derfor vil jeg tro virkningen for EØS-landet Norge blir mindre.

Det har vist seg å være tilfelle hittil, sier Gundersen til NTB.

Sosialminister Ingjerd Schou sier at departementet vil vurdere om distansehandel med alkoholvarer, som omfatter netthandel, er i strid med EØS-avtalen.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere