RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Schumann: - Jeg er skyldig

Foto: Arne Lutro / TV 2 Nettavisen
Sist oppdatert:
Kjell Alrich Schumann tilsto i retten mandag. Se hva alle de tiltalte svarte.

FORUS (TV 2 Nettavisen): Schumann er tiltalt for grovt ran med døden til følge.

Schumann, som kun fire dager før ankeforhandlingene giftet seg i Stavanger fengsel med en ti år yngre medfange, er den av Nokas-ranerne som har det største presset mot seg.

Se bildespesial nederst i saken

Ikke bare har flere pekt ham ut som raner og drapsmann – påtalemyndigheten har også en rekke tekniske bevis og andre indisier mot ham fra før.

- Schumann ser fram til å bli ferdig med dette, sa hans advokat Morten Furuholmen før Gulating lagmannsrett ble satt i menighetslokalene på Forus utenfor Stavanger mandag morgen.

GRATIS OPPSETT:Følg Nokas-saken på mobil

Etter tilståelsen tok retten 10 minutters pause. En stor gruppe journalister tok oppstilling ved Schumanns plass på tiltalebenken, men Schumann nektet å svare på noen spørsmål. Han satt hele tiden og snakket med sine forsvarere og stirret aldri på fotografene. Schumanns medforsvarer, advokatfullmektig Fredrik Schøne Brodwall, hentet cola til sin klient.

David Toska, som inntil nå har nektet å fortelle hvem av ranerne som skjøt de dødelige skuddene på bankplassen, virket bortimot uanfektet av Schumanns tilståelse. Han spøkte som vanlig med sin kamerat Metkel Betew i pausen, men gjentatte ganger skulte han bort på sin ranskollega Schumann som stirret rett foran seg.

Lettede medtiltalte
At Schumann tilstår ran med dødsfølge, betyr ikke at han erkjenner å ha skutt Arne Sigve Klungland slik flere av de andre tiltalte påstår. En av dem er Lars Erik Andersen.

- Vi skal huske at Schumann ikke har uttalt at det var han som skjøt. Men det er klart at det er en lettelse for Andersen at Schumann tilstår. Det styrker min klients troverdighet, sier Andersens forsvarer, advokat Harald Stabell, til TV 2 Nettavisen i pausen.

Også Erling Havnå har også utpekt Schumann som drapsmannen. Også han er lettet over Schumanns tilståelse.

- Havnå reagerer med lettelse. Det gjør det enklere for ham å forklare seg, sier Havnås forsvarer, advokat John Christian Elden, til TV 2 Nettavisen.

Flere spørsmål gjenstår
Schumann er heller ikke tiltalt for dødsfølgen alene, men tiltalt for ran med døden til følge sammen med de andre ranerne. Tiltalen kan teoretisk sett bli endret hvis det kommer fram beviser i retten som tilsier det.

Spørsmålet nå blir hva Kjell Alrich Schumann kommer til å forklare når han setter seg i vitneboksen. I tingretten innrømmet Schumann at han deltok på planleggingen av ranet, men sa at han reiste til Oslo og gjemte seg i leiligheten til kameraten Svein Erik Utsi mens ranet i Stavanger foregikk.

Etter den tid har både Lars-Erik Andersen og Erling Havnå erkjent å ha vært med på ranet, og pekt ut Schumann som drapsmannen. Også Thomas Ingebrigtsen har sagt at han har hørt at det var Schumann som skjøt Klungland.

- Ikke mafiavirksomhet
Med David Toska i spissen, nektet også de fleste av de tiltalte for å ha deltatt i organisert virksomhet. Det er denne paragrafen som gjør at ranerne risikerer straffer som er strengere enn hva man vanligvis får for drap i Norge.

Den såkalte proffparagrafen benyttes når gjerningspersonene utfører en kriminell handling som et ledd i organisert kriminalitet. Politi og påtalemyndighet har hele tiden ment at ranerne i Stavanger var mer eller mindre organisert i en gruppe som også David Toska tilhørte. Toska vil nå hevde at han ikke er med i en kriminell gruppe.

Det vil knytte seg spenning til hvordan Toska skal forklare at 13 personer på tiltalebenken, pluss en rekke mennesker i hjelpeledd som ikke er tiltalt, ikke tilhører en organisert gruppe.

Her er hva de tiltalte svarte:

David Aleksander Toska:
- Erkjenner straffskyld, men nekter straffskyld for å ha deltatt i organisert kriminalitet.

Kjell Alrich Schumann:
- Jeg erkjenner straffskyld, men nekter for organisert kriminalitet, sa Schumann. Han innrømmer altså for første gang at han deltok på ranet i Stavanger, og ikke var i Oslo slik han forklarte i tingretten.

Erling Havnå: - Erkjenner straffskyld for grovt ran, men ikke organisert krimininalitet og ran med døden til følge.

Metkel Betew: - Jeg er uskyldig, sa Metkel Betew som nekter for at han var med på ranet.

Ridvan Halimi:
- Jeg erkjenner delvis straffskyld for å ha vært med på ranet, sa også Halimi. Også han nekter for å ha deltatt i organisert kriminalitet.

Alf Henrik Christensen:
Erkjenner ikke straffskyld.

Lars-Erik Andersen:
Erkjenner delvis straffskyld, men ikke for dødsfølgen og ikke for organisert kriminalitet

Ikmet Kodzadziku:
Nekter straffskyld.

Dan Pettersen:
Nekter straffskyld

Johnny Thendrup:
Erkjenner straffskyld som under tingretten.

Thomas Thendrup:
Erkjenner ingen straffskyld

Thomas Ingebrigtsen:
Erkjenner straffskyld for å ha deltatt i planlegging av ranet. Han er tiltalt for ranet, men ikke for dødsfølgen.

William Pettersen:
Erkjenner delvis straffskyld. Han innrømmer å ha hjulpet ranerne, men bare i etterkant. Som i tingretten nekter han for å ha vært en del av planleggingen av Nokas-ranet.

FULL OVERSIKT:Alt du bør vite om Nokas

TV 2 Nettavisen følger saken

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere