*Nettavisen* Nyheter.

Schumann utpekt som drapsmann

Foto: (Scanpix)

Aktor Tor Christian Carlsen sa i sin prosedyre at det er holdepunkter for at det var Kjell Alrich Schumann som skjøt Arne Sigve Klungland.

09.01.06 11:53

STAVANGER (TV 2 Nettavisen): Det var i en oppsiktsvekkende prosedyre torsdag formiddag at aktor Tor Christian Carlsen fortalte retten at det var holdepunkter for at det var Schumann som skjøt politimannen Arne Sigve Klungland.

Carlsen pekte ut den maskerte mannen på bildet som Arne Sigve Klunglands drapsmann. Bildene er tatt av et overvåkingskamera i en av bussene som kjørte forbi Domkirkeplassen.

- Det er noen holdepunkter for at Schumann var plassert i Kongsgata, men det er ikke tatt ut tiltale for dette, sier Carlsen.

Etter at Carlsen hadde pekt han ut, hvisket Schumann kort med forsvarerne, men beholdt steinansiktet.

Rett etterpå forlot Schumann retten for å gå på toalettet.

I pausen sto en tilsynelatende uberørt Schumann med hendene i lomma, og snakket med David Toska. De to har vekslet svært få ord tidligere i rettssaken.

- Høyrehendt drapsmann
Holdepunktene som Carlsen nevner er: 1. Politimannen som ble tatt som gissel ga en beskrivelse som stemmer med Schumann. 2. Politiet mener at drapsmannen var høyrehendt i lik linje med Schumann. 3. Det er funnet glasstøv og Schumanns DNA på en balaklava. Politiet mener at Schumann fikk glasstøv på seg da han skjøt seg gjennom vinduet inn i Nokas.

Dette sier Carlsen altså til tross for at Schumann ikke er tiltalt for dette.

- Schumann er tiltalt for ran med døden til følge på lik linje med alle andre, og det er ikke en tiltalebeslutning for noe annet, sier Carlsen.

- Blodtørstig forsamling
Schumanns advokat, Morten Furuholmen, reagerer sterkt på påstanden somk om frem i retten.

- De har ikke dekning for å utpeke ham på denne måten. Dette er krenkende, men viser også at aktoratet har behov for å tilfredsstille en hevn. Dette er blodtørst. De gjør det for å slukke en blodtørstig forsamling, sier Furuholmen til TV 2 Nettavisen.

Advokaten viser til at det er uverdig å kritikkverdig av aktoratet å peke ham ut.

Schumann er oppgitt.

- Han opplevde det som krenkende. Han er såpass sliten og preget av hele prosessen at han registrerer det, men rister på hodet i sitt indre, sier Furuholmen.

Forsvareren mener aktoratet aktoratet skyter i alle retninger og treffer seg selv i foten.

- På den ene siden skal de plassere Schumann i Forden, og de har et vitne som skal ha sett ham der. (bilen som plukket opp Johnny Thendrup etter at han hadde tent på lastebilen utenfor politihuset red. anm.) Hvis han kjørte Forden så kan han ikke ha vært på Domkirkeplassen da den antatte drapsmannen skjøt mot ruta inne i bakgården, sier Furuholmen. Hylsefunn på åstedet gjør altså at aktoratet mener det var den samme mannen som skjøt i bakgården, og som skjøt i Kongsgata.

- Aktoratet skal favne over alt og ha med seg alt sammen. Så bare legger de det fram for domstolen og sier «dere får avgjøre» sier en oppgitt Furuholmen.

Bildene
Bildene viser minuttene etter at raneren har vært nede i bakgården i Handelens hus og hjulpet David Toska med å skyte i stykker vinduet inn i Nokas. De to avfyrte over 100 skudd mot vinduet. Deretter gikk Toska og de andre inn i banken, mens denne mannen gikk ut på Domkirkeplassen igjen for å holde vakt.

Påtalemyndigheten mener at han på disse bildene går inn i den mørke ransbilen for å hente mer ammunisjon til sitt AG-3-gevær. Deretter gikk han ned til hjørnet ved Kongsgata der han tok en politimann som gissel, og løsnet de fatale skuddene mot kommandobilen der politimannen Arne Sigve Klungland satt.

- Tok ladegrep
I retten onsdag sa Carlsen at bildene viser en svært viktig detalj.

- Det som retten må legge til grunn, er at det blir byttet magasin og at det på vei ned til Kongsgata blir utført ladegrep. Dette er en viktig detalj. Handlingen kaster et annet lys over saken enn at våpnene bare skulle brukes til å true, sa aktor Carlsen.

I sine forklaringer har både David Toska og Johnny Thendrup hevdet at våpnene kun var ment for å skremme politiet til å holde seg unna. Påtalemyndigheten mener derimot at ranernes handlinger på Domkirkeplassen viser at ranerne var villige til å «skyte seg ut» om nødvendig.

I retten onsdag sa Carlsen også at kommandobilen, der Klungland satt, ikke var noen trussel for ranerne da skuddene falt.

- Ingen trussel
- Verken kommandobil eller Klungland kunne utgjøre noen direkte trussel for ranerne. Bilen rygget mens den ble truffet, og det var 114 meter fra containeren (der drapsmannen sto red. anm) til der bilen stoppet, sa Carlsen.

Han og makkeren Arild Dommersnes er av den klare oppfatning at kommandobilen ble skutt på for å hindre politiet i å ta opp forfølgelsen. Det samme gjaldt den blå volvoen som også ble skutt av raneren ved containeren.

HTML EMBED
56-åring fra Svelvik25-åring fra StavangerThomas Thendrup (33)Johnny Thendrup (40)Dan Pettersen (30)Alf Henrik Christensen (43)Lars-Erik Andersen (28)Ikmet Kodzadziku (25)Ridvan Halimi (26)Metkel Negassie Betew (26)Erling Mathias Havnå (47)Kjell Alrich Schumann (39)David Aleksander Toska (29)Åpnes i pdf-fil

Skuddene ble satt for å sette bilene ut av spill, konstaterte Carlsen. Når det gjaldt selve ransmannen, ville Carlsen foreløpig bare konstatere at mannen var en god skytter.

- Det går ikke an å få en så god samling uten at du er en god skytter, sa han.

Fortsetter torsdag
Torsdag fortsetter aktoratet sin prosedyre. Da vil de gå inn på hvorfor de mener at hver og en av de 13 tiltalte i Nokas-ranet, er skyldige. Flere av dem nekter for å ha deltatt på ranet. Allerede onsdag begynte aktor Arild Dommersnes å rive deres forklaringer fra hverandre. Det arbeidet vil han fortsette med torsdag.

Påtalemyndigheten vil ikke forsøke å bevise hvilke roller de enkelte ranerne hadde på Domkirkeplassen. Heller ikke det mest sentrale spørsmålet vil bli besvart: Hvem er mannen bak masken på disse bildene?

Aktoratet mener at det ubesvarte spørsmålet gjør at alle ranerne skal dømmes for ran med døden til følge.

- Bakgrunnen for at rollefordelingen er så svak skyldes to ting. De er maskert fra topp til tå slik at vi ikke kan skille dem fra hverandre. Det andre er at ingen ønsker å si noe om hvor de andre sto. Det stiller ikke påtalemyndigheten i sjakk matt, men det gjør det vanskelig å gi rollefordeling. Det er et valg de tiltalte har tatt, og da står de en for alle – alle for en, sa Dommersnes i retten onsdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag