RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sæd-boom for karrierekvinner

Sist oppdatert:
Danske fertilitetsklinikker oversvømmes av enslige karrierekvinner i slutten 30-årene. Også i Norge er det en trend.

(SIDE2): Siden 1. januar 2007 har det vært tillatt for leger å inseminere enslige og lesbiske i Danmark. Etterspørselen har vært enorm fra enslige karrierekvinner, melder Berlingske Tidende.

Les saken: Kunstig befruktning for lesbiske og enslige

På fertilitetsklinikken Nordica i København inseminerte man 67 kvinner med donorsæd i fjor, mens i år har 217 hittil blitt inseminert. Lege Svend Lindeberg tilskriver karrierekvinner i slutten av 30-årene størsteparten av økningen.

Tar saken i egne hender
- Lesbiske er slett ikke den store kundegruppen man trodde. Det er selvstendige karrierekvinner som er det. Samfunnet har skapt en ny struktur hvor kvinnene er presset og ikke har tid til å stifte familie og få barn mens de er unge. Derfor ser vi nå et helt nytt segment av kvinner som ikke har funnet drømmemannen, men som vil ha barn før det er for sent, sier han.

LES OGSÅ: Smugler sæd til Norge

Flere andre klinikker, som avisen har kontaktet, bekrefter utviklingen.

Trend også i Norge
Assistert befruktning er i Norge regulert av Bioteknologiloven, og kan bare utføres på kvinner som er gift eller som er samboer med en mann.

Likevel finnes det norske leger som utfører inseminasjoner for kvinner i registrert partnerskap, og i underkant av 600 norske kvinner blir årlig inseminert ved Stork-klinikken i Danmark. Halvparten av disse er i likekjønnede parforhold og resten er enslige.

Også i Norge er det en trend at kvinnene er eldre når de søker assistert befruktning.

- Vanligvis er kvinnene i midten av 30-årene, sier avdelingsoverlege ved Volvat Medisinske Senter, Johan Hazekamp til Side2.

- Dette er en tendens i tiden og alderen har økt de siste årene. Grunnen er at kvinner tar sin utdannelse først og er blitt en større del av samfunnet. De er mer aktive i arbeidslivet og vil ha en karriere på lik linje med menn, Hazekamp.

Kan gi problemer
- At kvinner velger å få barn så sent kan skape problemer fordi kvinnens eggkvalitet forringes etter fylte 35 år. Da kan de befruktede eggene oftere være av så dårlig kvalitet at det kan være vanskeligere å bli gravid.

Regjeringen går inn for at lesbiske kvinner skal få tilbud om sæddonasjon, men dette kommer til å skape sædmangel på norske sykehus.

Les saken: Ja til sæd til lesbiske

- Det er allerede i dag et problem med å skaffe nok sædgivere. Når vi nå får en ny gruppe, som kan være like stor som den vi allerede har, vil det bli mangel på sæd, sa professor Arne Sunde ved St. Olavs Hospital til ANB tidligere i år.

Det finnes to sædbanker i Norge. Den ene ligger i Haugesund, den andre på Rikshospitalet - Radiumhospitalet i Oslo.

Per i dag har ikke homofile i Norge lov til å adoptere eller rett til assistert befruktning.

Økende antall fødsler
Antall fødsler etter assistert befruktning fortsatt er stigende, ifølge Folkehelseinstituttet. Bedre metoder gjør at det fødes færre tvillinger og trillinger.

En årsak til dette er at klinikkene setter inn færre befruktede egg pr. behandling grunnet den risiko flerfødsler representerer for både mor og barn.

LES MER HELSE HER

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere