RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Se alle sommerens varmerekorder!

NÅR SOLA STEKER: Oppegård 16. juli. Sola steker, og folk hopper i vannet på Ingierstrand.
NÅR SOLA STEKER: Oppegård 16. juli. Sola steker, og folk hopper i vannet på Ingierstrand. Foto: Vegard Grøtt (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
I nord og i sør har varmerekordene stått for fall denne sommeren. Se oversikten her.

OSLO (Nettavisen): - Dette er uvanlig mange varmerekorder. Og det spesielle er at det har vært varmt både i sør og nord, nesten i alle fylker. Det pleier ikke å være så likt fordelt.

Se tabell nederst i saken.

Klimaforsker Hanne Heiberg ser over listen på i alt 84 varmerekorder som Meteorologisk institutt har målt så langt i sommer. Hetebølgen er grundig dokumentert. På målestasjon etter målestasjon er det rekordnoteringer. Det har både vært varmerekorder i det hele tatt og julirekorder.

Opp i 34,1 grader

Aller varmest så langt i sommer var det på Vossevangen 24. juli. Da viste gradestokken på den offisielle målestasjonen der 34,1 varme grader.

STRANDLIV: Folksomt på badestranda på Huk på Bygdøyneset i Oslo på en av sommerens aller varmeste dager.

Tropevarme 136 steder

136 målestasjoner ved Meteorologisk institutt har registrert tropevarme med over 30 varmegrader.

Også antallet tropenetter gir en indikasjon på en uvanlig sommer. På Færder fyr registrerte de ni tropenetter på rad. Det er en tangering av den gamle rekorden fra 1925.

- En hetebølge

- Er det bare en hetebølge, eller er det den globale oppvarmingen vi merker?

- Dette er en hetebølge, og vi kan ikke si at den skyldes global oppvarming. Vi ser på klimaendringene i et 30-årsperspektiv og på gjennomsnittstemperaturer. Da blir hetebølger som dette en brikke i en større sammenheng. Flere hetebølger bidrar selvsagt til å trekke snittet opp. Det vi vet, er at den globale gjennomsnittstemperaturen øker, og at vi bare har sett starten på hva vi kan vente oss som en konsekvens av klimagassutslippene, sier Heiberg.

Fikk aldri bruk for stillongsen

Men du kan nyte sommervarmen med god samvittighet. Det har også klimaforskeren gjort - ved fjorden og på fjellet.

- Jeg har hatt ferie nesten hele juli, så jeg har fått nyte godt av hetebølgen. Vi dro til fjells og pakket med stillongs og lue, men det fikk vi ikke bruk for, sier Heiberg til Nettavisen.

Se alle tallene fra met.no her
Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere