*Nettavisen* Nyheter.

Se den brente oppvaskmaskinen

Ekteparet Irene Marie og Terje Syreng opplevde marerittet da flammene sto en halv meter ut av oppvaskmaskinen.

07.06.07 17:52

Paret priser seg lykkelig over at familien er i live. I tillegg til dem lå svigerforeldrene og sov i huset da brannen startet i tomannsboligen i Nittedal i Akershus for drøye to måneder siden.

- Hvis vi ikke hadde hatt røykvarslere tror jeg kanskje vi ikke hadde levd i dag, fordi brannen gikk så fort og det var så voldsom røykutvikling, sier Irene Marie til Nettavisen.

- Halv meter flammer
Midt på natta våknet hun og ektemannen. De hørte en sirene, og trodde først at det var alarmen på bilen som hadde blitt utløst.

Klikk på bildet for å forstørre.

Men bilen var det ikke, og Terje sto opp for å gå på toalettet. Da oppdaget de raskt hva det var.

- Da han kom ut i entreen så bare veltet det røyk ut. Jeg ropte: «det brenner», og jeg løp inn på kjøkkenet. Flammene står da nesten en halv meter ut av oppvaskmaskinen. Det brant skikkelig der, forteller Irene Marie.

Flammene hadde allerede rukket og nå benkeplata på kjøkkenet. Det brant også litt i gulvet.

- Jeg løp ut i oppgangen, fikk tak i pulverapparatet og fikk sprutet på pulver. Og da tok Terje over og fikk slukket brannen, sier hun.

De fikk åpnet vinduene, og ringte så til brannvesenet og politiet, som kom kort tid etterpå.

- Det var støv overalt
Det så ikke ut inne i familiens tomannsbolig etter brannen.

- Da vi fikk summet oss så vi at det var finstøv overalt. Det var ikke bare på kjøkkenet, men også i stua, på badet, soverommet og inni skuffer og skap. Det var helt grusomt, sier Irene Marie.

Klikk på bildet for å forstørre.

Oppvaskmaskinen, som de hadde satt på før de la seg, var ganske så ødelagt.

- Kontrollpanelet var helt forkullet. Det var helt utbrent, sier hun, som også selv ble skadet i brannen.

- Jeg brant hendene mine, siden jeg jo hev meg over flammene. Så jeg fikk en bandasje på, sier Irene Marie til Nettavisen.

På grunn av brannen måtte familien flytte ut i flere uker. Først halvannen uke på hotell.

- Så dro vi på ferie. Heldigvis hadde vi bestilt en reise til utlandet i en uke, og da vi kom hjem kunne vi flytte inn igjen. Da hadde et firma vasket, renset møbler og absolutt alt av tekstiler, sier Irene Marie.

- Vi skal undersøke det
Oppvaskmaskinen var bare fire år gammel, og av merket Electrolux.

Som Nettavisen skrev tirsdag advarer nettopp denne merkevareprodusenten folk mot flere av sine oppvaskmaskinmodeller.

Årsaken er at de har benyttet en mulig feil komponent i flere av sine oppvaskmaskiner, og at det er fare for at maskinene kan begynne å brenne.

Men administrerende direktør Arne Håkon Burdal i Electrolux avviser at brannen i Nittedal kan ha noe med denne feilen å gjøre. Han har ikke engang hørt om hendelsen før Nettavisen opplyser ham om den.

Det til tross for at det i politiets logg står at selskapet ble varslet. Irene Marie synes det er merkelig at hun ikke har hørt noe.

- Siden maskinen er fire år gammel har det ikke skjedd på grunn av det vi går ut med nå. Men vi vil undersøke saken på Nittedal. Normalt får vi slike saker via forsikringsselskapet, men som sagt har vi ikke fått noe på denne som jeg har klart å bringe på det rene, sier Burdal.

Disse modellene advares det mot:

Electrolux:
ESF6549
ESF6549X
ESF64019
ESF64019X
ESF6543
ESF6543X
ESF6521
ESF6562
ESF64020X
ESF64020

Zanussi:
ZDF312
ZDF501
ZDF501X
ZDI6556W
ZDI6556N
ZDI6556X

Kilde: Electrolux

Se lista over modellen som kan være farlige til høyre i saken.

Burdal presiserer at modellene det er snakk om er solgt i perioden fra juli i fjor og fram til i dag. Han påpeker også at faren for brann er liten.

To branner i oppvaskmaskiner har de fått melding om siden nyttår, og de undersøker nå om det er sammenheng med brannene og feilen som er oppdaget. En av brannene var på Jessheim i begynnelsen av februar.

- Aldri mer på natta
Irene Marie og Terje har i hvert fall fått seg en vekker.

- Det satte en støkk i oss. Nå setter vi ikke på oppvaskmaskinen på natta, og tar ut kontakten til kaffetrakteren når vi ikke er hjemme. Jeg tror folk må minnes på dette ofte, sier Irene Marie.

Etter brannen har alt annet bare blitt bagateller.

- Jeg har tenkt tidligere at det skjer jo alle andre, og ikke at det plutselig kan skje hos oss, sier hun.

Brannsjefen i Nittedal, som selv rykket ut til oppvaskmaskinbrannen i mars, ber folk være forsiktige.

- De hadde utrolig flaks, siden det skjedde på natta. For det er klart at feil kan skje med alle elektriske apparater, særlig ting som går og går som vaskemaskiner og oppvaskmaskiner. Så man må være ganske påpasselig med å skru av ting, og ikke reise fra det i gang, sier Karl Rune Rudolfsen til Nettavisen.

Har du opplevde noe lignende? ta kontakt med oss på vaktsjef@nettavisen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.