RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Se det hemmelige opptaket

Rafto-prisvinneren 2006, Thich Quang Do, voktes døgnet rundt i husarrest.
Rafto-prisvinneren 2006, Thich Quang Do, voktes døgnet rundt i husarrest. Foto: Rafto.no
Sist oppdatert:
Med fare for egen sikkerhet har en anonym person i all hemmelighet intervjuet årets Rafto-prisvinner. Se intervjuet her.

Magasinet har fått tilgang til de strengt hemmelige opptakene av Thich Quang Do. Prisvinneren sitter i husarrest på 25. året i et buddhistisk kloster i Saigon og mister muligheten til å få spredt sitt fredsbudskap under utdelingensseremonien i Bergen lørdag kveld.

Overvåkes konstant
Men det hemmelige intervjuet gir den 77 år gamle buddhistmunken en unik sjanse til å la verden utenfor klosteret få vite hvordan opposisjonelle vietnamesere behandles.

Her kan du se intervjuet på web-TV.

- Slik som her. De opposisjonelle blir overvåket hele tiden. Utenfor her jeg bor er det seks politiagenter om dagen, og fire om natten. De følger med hele tiden, jeg kan ikke gå noen steder, forteller aktivisten i intervjuet.

Opptaket av prisvinneren ble foretatt med intervjuerens egen frihet som innsats. Magasinets hemmelige kilde smuglet et kamera inn i Quang Dos bolig hvor det ulovlige opptaket ble gjort, hele tiden med fare for å bli avslørt av vokterne. Å bli tatt, ville bety arrestasjon og tortur for intervjueren.

Lever isolert
Bare å besøke Quang Do krever mot.

- De som tør å komme å besøke ham risikerer å bli forfulgt og havne i fengsel, sier den norske menneskerettighetsaktivisten, Kieu Tran til Magasinet.

Hun er en av de få som har turt å trosse besøksrestriksjonene. Foruten de sjeldne besøkene lever munken helt alene.

- Hver og en av oss befinner oss på hver vår kant. Ingen får kontakte hverandre. Ingen får prate med hverandre. De isolerer oss totalt. Slik som meg her, slik har jeg levd i 19-20 år. Helt alene, sier han.

Et fredssymbol
Etter årelang kamp for menneskerettigheter i Vietnam, ble 77-åringen tildelt Raftoprisen i 2006. I sin begrunnelsen skriver Raftostiftelsen at han ble tildelt prisen for sitt personlige mot og utholdenhet gjennom tre tiår i fredlig opposisjon til kommunistregimet i Vietnam. Stiftelsen ser på munken som et symbol for landets voksende demokratibevegelse.

På vegne av Quang Do vil hans venn Vo Van Ai motta prisen i Grieghallen i Bergen lørdag kveld.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere