ØVRE SLOTTSGATE (Nettavisen): I Oslo sentrum ble det bygget to utekontorer i fjor sommer, som erstattet parkeringsplasser sentrumsgatene. Men bruken har ikke tatt av, og da Nettavisen testet det ene utekontoret sent i fjor høst, ble vi sittende der helt alene.

Det var dessuten kaldt og støyfullt å sitte der, da.

Les Nettavisens test av utekontoret her, og se video fra testen lenger ned.

Men nå som det er knallvær og temperaturene nærmer seg 30 grader ute i hovedstaden, tok Nettavisen en ny, og uhøytidelig, sjekk av bruken - og jammen satt det noen og jobbet der.

Torsdag ettermiddag ved 15-tiden satt det tre yngre menn og jobbet på PC-er på utekontoret i Øvre Slottsgate. To andre satt der og slappet av.

SE VIDEO: Slik er utekontoret:


- Jeg koser meg veldig

Fredag sjekket vi igjen, men ved 10-tiden var det kun én person som satt på trekonstruksjonen. Han jobbet ikke, men satt og ventet på noe. Det var da skygge på hele plassen.

Tre timer senere, ved 13-tiden, tok vi turen dit igjen. Da skinte sola på utekontoret, og gradestokken viste behagelige 28 grader.

Da var det én person som jobbet på utekontoret.

- Dette er faktisk min første gang, men jeg koser meg veldig og det er deilig å komme seg ut. Jeg tror utekontoret kommer til å bli brukt mye mer gjennom sommeren, sier Bjørnar Habbestad (42) til Nettavisen.

Habbestad, som jobber med musikk, forteller at det trådløse nettverket som tilbys på utekontoret, fungerer bra.

Les også: «Kontoret» som har erstattet p-plasser koster en kvart million - men du vil slite med å jobbe der

- Plages du av trafikken her?

- Trafikken plager meg ikke. Jeg jobber på et kontor, så jeg liker bare å komme meg ut, sier han fornøyd.

Har du et tips til saken? Kontakt Nettavisens journalist Jørgen Berge

- Ikke som arbeidsplass

Utekontorene, som er bygget i tre, hadde en prislapp på en halv million kroner. De ble bygget som en del av prosjektet Bilfritt byliv i fjor sommer, og erstattet parkeringsplasser i Øvre Slottsgate og Kjeld Stubs gate.

På utekontorene tilbys strømuttak og gratis wifi.

Tiltaket ble imidlertid kritisert i Oslo kommunes egen evalueringsrapport om Bilfritt byliv, som Nettavisen omtalte i desember i fjor.

«Utekontoret bidrar i dagens situasjon ikke til økt byliv og fungerer ikke som den møteplassen det kunne vært, antagelig på grunn av feil plassering», skrev rådgivningssselskapet Sweco, som gjennomførte undersøkelsene for kommunen, i sin rapport.

«Utekontoret har en begrenset bruk og den brukes hovedsakelig som sitteplass, ikke som arbeidsplass», skrev de om kontoret i Kjelds Stubs gate.

Les også: Ny rapport: Dommen over Oslo-grepene

Det ble videre påpekt i rapporten at det selv ved fint vær, er kaldt å sitte der på grunn av mye skygge.

«Gata med utekontoret oppleves som en bakgate, med passive/stengte fasader og skygge nesten hele dagen. Det å sitte å arbeide med utekontoret er ensomt. I løpet av observasjonstiden er det ingen andre som setter seg ned for å bruke data eller for å lade telefonen», skrev Sweco.

Les også: Fjerner 700 p-plasser i Oslo: Her parkerer politikerne helt gratis

- Svært begrenset bruk

Også utekontoret i Øvre Slottsgate har «en svært begrenset bruk», og fungerer ikke som en møteplass, kom det fram i rapporten.

«Under observasjonene var det ingen andre som satte seg ned. Et par forbipasserende stoppet for å lese på informasjonsskrivet. Ellers passerer folk forbi målrettet mot Christiania torv eller mot Prinsens gate. Plasseringen av utekontoret oppleves som feil og tiltaket bidrar ikke i den grad som er forventet til møter og sosial aktivitet i området», sto det i rapporten.

I samme gate ble det malt fargerike prikker på asfalten. Prikker til hele 700.000 kroner, og som allerede i fjor høst var slitt bort.

Les også: Maling-tabbe: MDG-toppene svidde av nesten 700.000 kroner på disse prikkene

- Vil bli rengjort og fikset

På spørsmål om bruken av utekontorene, opplyser byrådsavdelingen for byutvikling i Oslo at kontorene vil bli oppgradert i sommer:

«Utekontorene vil nå bli rengjort og fikset, og det skal gjøres hyggelig rundt dem med planter og grønt.Vi fører ikke statistikk på hvor mye utekontorene blir brukt, så vi vet ikke akkurat hvor mange mennesker som er innom.», skriver byrådsavdelingens kommunikasjonsavdeling i en epost til Nettavisen.