*Nettavisen* Nyheter.

Se Ernas angrep på mullaen

Erna Solberg benekter at press fra USA har påvirket avgjørelsen i Krekar-saken. Se video av statsråden i retten.

15.06.05 14:45

OSLO TINGRETT (TV 2 Nettavisen): Erna Solberg møtte i dag for første gang mulla Krekar ansikt til ansikt i rettsal 328 i Oslo Tinghus.

Hun la i sin vitneforklaring stor vekt på at det var summen av bevis mot mulla Krekar som førte til konklusjonen om at han skal utvises.

Her kan du se video av Solbergs forklaring (gratis).

Her kan du se del 2 av forklaringen (gratis).

Her kan du se del 3 av forklaringen (gratis).

Lederverv ubetydelig
I tillegg understreket Erna at hvorvidt han i dag formelt er leder av Ansar al-Islam eller ikke, er av mindre betydning.

- Vi mener at mulla Krekar fortsatt har en påvirkningskraft i organisasjonen, og en ambisjon om være leder. Men det pågår en rettssak i Norge, så derfor er hans aktivitiet lav. Vurderingen vi skal legge til grunn, er fremtidig fare for rikets sikkerhet, sa Solberg i retten.

Advokat Brynjar Meling ville vite på hvilket grunnlag statsråden uttalte seg da hun sa at Ansar al-Islam har tilknytning til en rekke internasjonale terrororganisasjoner.

- Jeg mener at Krekar fremdeles er en ideologisk inspirator for mange muslimske fundamentalister. Men ikke at er leder, ettersom han er her i landet. Men han har derimot stor påvirkningskraft og ambisjoner om å være leder.

- Hvilken innflytelse sikter du til? ville Meling vite.

- Det ønsker jeg ikke å uttale meg om. Men noe ligger her – blant annet hans chatteaktivitet, sa Solberg.

- Men har du hørt noen taler fra Krekar etter at han kom til Norge hvor han uttrykker støtte til selvmordsaksjoner og annen terrorvirksomhet?

- Jeg har ikke hørt det i etterkant selv. Men jeg har fått opplyst at det finnes taler og han har vært aktiv med chatting i etterkant, svarte Solberg.

Norge som terrormål
Hun understreket at departmentet frykter at Krekars nærvær i Norge kan gjøre norske interesser til et terrormål i framtiden.

På alle punktene hvor statsråden ble presset på konkrete ekesempler på terror-tilknytning og kildekritikk, henviste hun til summen av alle opplysningene.

Men heller ikke Solberg kunne komme med konkrete eksempler på selvmordsaksjoner eller terroranslag som kan knyttes til Krekar, eller den tiden han var leder i Ansar al-Islam.

- Var bekymret
Solberg forklarte at det var svært vanskelig å få ut nøytral informasjon fra Nord-Irak før 2003, og at de måtte ta med i betraktningen det de fikk tilgang til. Videre la hun stor vekt på en rapport fra gruppen Human Rights Watch som beskrev de taliban-lignende forholdene under Ansar al-Islams styre i områdene på grensen mot Iran.

- Før vedtaket i 2003 må jeg innrømme at jeg var litt bekymret fordi det var mye mindre tilfang av informasjon. Men etter at klagebehandlingen tok til, har det blitt mer åpent og vi har fått et betydelig større kildetilfang enn det vi hadde. Og det har kun vært med på å styrke meg i at vi fattet et korrekt vedtak, sa Solberg.

Krekars reiser
Et annet argument for utvisningen av Krekar har vært hans gjentatte reiser tilbake til Nord-Irak etter at han fikk asylstatus i Norge.

Ifølge en artikkel i TV 2 Nettavisen i dag, godtok justisdepartmentet Krekars reisevirksomhet etter samtaler med nettopp PST.

Solberg var ikke kjent med disse opplysningene, men hun hevdet at Krekar holdt reisene skjult for norske utlendingsmyndigheter da de begynte å etterforske saken.

- Krekar har som flyktning med opphold i Norge ingenting der (Nord-Irak, red.anm.) å gjøre. Dette er i strid med vår måte å drive flyktningepolitikk på, sa Solberg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.