RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Se hvordan Ap henger ut Frp

Foto: Junge, Heiko (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Har laget liste med 100 ting de ikke tror Frp vil snakke om på lørdag.

Lørdag legger Fremskrittspartiet sin 100-punkts plan om hva de ønsker å gjennomføre de 100 første dagene i regjering hvis de skulle komme til makten.

Listen har så langt vært en ganske godt bevart hemmelighet, men Arbeiderpariet har påtatt seg jobben som spåkone og har laget en liste over 100 ting som de tror Frp ikke kommer til å snakke om i morgen.

– Velgerne må se på hva partiene ønsker å oppnå gjennom 1461 dager, ikke bare de første 100 dagene. De har et omfattende program og har lagt fram mange forslag i Stortinget, og det er viktig å se helheten, forteller Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen til Nettavisen.

Les hele listen her. (PDF)

Litt av hvert
På denne listen finner vi ting som at Fremskrittspartiet var imot å bygge operaen i Bjørvika og signere Kyoto-avtalen – og at Fremskrittspartiet er for aktiv dødshjelp, som partiet har sagt at de ikke ønsker å gå inn for i løpet av de neste fire årene.

Arbeiderpartiet er også overbevist om at Fremskrittspartiet ikke ønsker å påpeke at de er for privatisering, at de ønsker å kutte skattene – samt at de ønsker å kutte kraftig i bistanden til utlandet og norske kunstnere.

Dette til tross for at det kanskje er noe av det Frp er mest kjent for.

Vi nevner i fleng fra listen:

  • 42 Fremskrittspartiet vil kutte 85 prosent av norsk bistand til Afrika.
  • 43 Fremskrittspartiet vil kutte 85 prosent av norsk bistand til Asia (unntatt Afghanistan).
  • 44 Fremskrittspartiet vil kutte 85 prosent av norsk bistand til Midtøsten.
  • 45 Fremskrittspartiet vil kutte 85 prosent av norsk bistand til Latin-Amerika.
  • 46 Fremskrittspartiet vil kutte 33 prosent i bistanden til sivilt samfunn og demokratiutvikling.
  • 47 Fremskrittspartiet vil kutte 20 prosent av bevilgningene til freds- og forsoningsarbeid.
  • 48 Fremskrittspartiet vil kutte 25 prosent av bevilgningene til miljø- og bærekraftig utvikling.
  • 49 Fremskrittspartiet vil kutte 83 prosent av bevilgningene

Med disse kuttene er Ap også overrasket over at Frp ønsker å kutte flere hundre millioner av kontrollen av bruk av disse pengene som gis bort.

På listen finner vi også punkter som at Frp ønsker å bygge ut mer vannkraft og nullutslippskraftverk, at kvotering i arbeidslivet skal fjernes og at politiutdannelsen skal deles opp.

Mest hardtslående er kanskje likevel at Arbeiderpartiet mener at Frps politikk vil føre til et umiddelbart hopp i arbeidsløsheten og rentenivået.

– Må se helheten
Overfor Nettavisen forteller Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen hvorfor de har satt sammen denne listen.

– Velgerne må se på hva partiene ønsker å oppnå gjennom 1461 dager, ikke bare de første 100 dagene. De har et omfattende program og har lagt fram mange forslag i Stortinget, og det er viktig å se helheten, forteller Johansen til Nettavisen.

– Men tror dere ikke at Frp ønsker å snakke om at de er for privatisering, ønsker å kutte i bistanden og kutte skattene? Dette er jo kjernepunkter i Frps politikk?

– Nei, vi tror ikke Frp ønsker å snakke om konsekvensene av å privatisere NRK og få den proppet med reklame – eller at de ønsker å kutte 85 prosent av støtten til Asia – eller at de vil kutte 85 prosent av støtten til Afrika. Frp snakker om at de ønsker å ta penger fra diktatorer, men det de gjør er å ta penger fra de fattige i verden, sier Johansen.

– Et annet punkt på listen er at de vil kutte politiutdannelsen til et år, mens det de egentlig har foreslått var vel å gjøre ordningen mer lik legeutdannelsen der en har en grunnutdannelse og fortsetter med spesialisering?

– På TV 2 sa de at de ville kutte utdannelsen til et år, og da må en regne med at en vil sende folk som bare har gått et år på skole rett ut for å patruljere gatene, sier Johansen.

Johansen avviser totalt kritikken om at Arbeiderpartiet bruker mest krefter på andres politikk.

– Jeg mener at det er en kritikk som går langt over mål. Vi har lagt frem arbeiderpartiets program som er omfattende, vi snakker om ambisjoner om eldre på sykehjem, skole og klima - og selvsagt det som er hovedfokus, nemlig arbeid til alle, sier Johansen

– Veldig tendensiøs
– Jeg tror vel at en på objektivt grunnlag kan si at denne listen er veldig tendensiøs. Ap snakker om Frp slik de ønsker det, fremfor å snakke om sannheten, sier pressekontakt Fredrik Färber i Fremskrittspartiet til Nettavisen.

– Det er mange av de punktene på den listen som jeg kan garantere at vi vil snakke om i morgen, forteller han til Nettavisen.

Hvordan reagerer dere på at Ap mener at rentenivået og arbeidsledigheten vil øke kraftig med deres økonomiske politikk?

– Vi har meget gode meritter ved at alle våre alternative budsjetter er lagt frem for SSB, og de sier at renta vil gå ned eller stå som den er med våre budsjetter, sier Färber.

Utover dette er Frp svært ordknappe om Arbeiderpartiets liste.

– Dette forteller meg at Ap er mer interessert i å snakke om Frps politikk enn sin egen. Det er for så vidt et poeng i seg selv. Dette forteller meg også at Ap er like spente som alle andre på hva Frps hundredagersplan inneholder. Det skal de få svar på i morgen kl. 12.30, sier generalsekretær Geir A. Mo i Fremskrittspartiet i en kort uttalelse.

Les hele listen her. (PDF)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere