RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Se kornsirkelen fra innsiden

Foto: Norsk Kornsirkelgruppe (Norsk Kornsirkelgruppe)
Sist oppdatert:
Nå skal også UFO-Norge til Rælingen. Se nye bilder!

Natt til torsdag dukket en kornsirkel på mystisk vis opp på en åker i Longsdalen i Rælingen i Akershus.

- Jeg ble litt sånn, «Oj, hva er dette?» Jeg vet jo hva fenomenet er, men jeg ble veldig overrasket over at det var så nært, sa Lene Kjølberg, som bor rett ved åkeren, til Nettavisen torsdag.

Se flere bilder av kornsirkelen nedover i saken!

- Ingen «wow-effekt»
Nå har også UFO-Norge merket seg kornsirkelen og melder sin interesse.

Organisasjonen har allerede planlagt en ekskursjon til Akershus for å se nøyere på sirkelen.

- Vi er i utgangspunktet åpne for hva som helst, men etter å ha sett bilder og video fra stedet får jeg ingen «wow-effekt», sier Harald Søvik, leder i UFO-Norge, til Nettavisen.

- Hva gjør at «wow-effekten» uteblir?

- Vel, dette er ikke den mest kompliserte formasjonen jeg har sett, faktisk er den svært enkel sammenlignet med mange av kornsirklene som har forekommet i England. For det andre er det ikke så avgjørende om det ikke finnes spor etter mennesker som har gått inn i sentrum for å lage en kornsirkel på klassisk måte, ved hjelp av et tau i midten. Man kan fint lage en enkel sirkel om man støtter seg til en nøyaktig GPS, laserutstyr eller gjennom kreativt samarbeid med andre, sier Søvik.

UFO-Norge skriver på sine nettsider at de arbeider for å fange opp så mange uidentifiserte flygende objekter (UFO) som mulig, med mål om å bidra til større forståelse for fenomenet.

Brukket eller bøyd
- Hva vil dere se etter på befaringen?

- Det første vi ser etter er hvorvidt kornaksene er brukket eller bøyd, sier han.

Dersom aksene er brukket tyder det på, ifølge Søvik, at noen simpelthen har tråkket dem ned.

Ved de mest spennende kornsirklene fra England forteller Søvik at samtlige aks er blitt bøyd i et bestemt ledd nederst på planten, ikke i selve stilken, og at de fortsetter å gro. I tillegg kan det se ut som at de er blitt utsatt for ekstrem varme, slik at dette leddet ser ut som det har blitt kokt.

- Når i tillegg hele befolkingen på stedet vitner om at mønstret har oppstått på kort tid, uten at noen har sett noe, da blir det vanskeligere å levere en rasjonell forklaring som utelukker UFO-aktivitet, sier Søvik.

Han forteller at samtlige av kornsirklene han har fått med seg på norsk jord, beviselig er blitt skapt av mennesker.

- Kornet ikke ødelagt
En av dem som har vært på stedet allerede, er Eva-Marie Brekkestø. Hun er den eneste i Norden som har skrevet bok om fenomenet, og driver nettstedet kornsirkel.org, der bildene i saken er lagt ut.

- Hovedpoenget med at jeg legger ut bildene, er for å vise at jeg ikke ser noen skader på kornet eller tydelige spor fra mennesker, sier Brekkestø til Nettavisen.

Hun var bare inni kornsirkelen i ti minutter, fordi bonden som eier åkeren ikke ønsket at hun skulle være der.

- Jeg var jo bare såvidt inni sirkelen, så jeg kan ikke si det med noen grad av sikkerhet hva dette er når jeg ikke har fått gjort skikkelige undersøkelser. Det krever nemlig en nokså grundig undersøkelse for å kunne si noe mer sikkert om hva dette er, i den grad man kan være sikre i det hele tatt, sier Brekkestø.

- Ser ikke menneskelagd ut
Nettavisen snakket med henne rett etter at hun hadde vært og beskuet sirkelen torsdag kveld.

- Jeg synes den var veldig spennende, sa en oppglødd Brekkestø.

Hun fortalte at hun ikke så spor fra mennesker inni sirkelen.

- Den sirkelen jeg nettopp har vært inni, tror jeg ikke har vært menneskelagd. Jeg tar selvsagt forbehold, men det lille jeg fikk se, så virket den ikke menneskeskapt, sa kornsirkel-eksperten.

- Det som var mest interessant ved denne sirkelen var at det var en ring, og hele den indre delen av ringen er fylt med stående korn. Hvis du skal legge ned korn i en ring må du har tilgang til sentrum, og en må stå i sentrum mens en annen person går rundt. Og her var det bare korn i midten, og ikke noen tråkk inn til midten. Det var ingen spor, sa Brekkestø.

- Ta inngangspenger!
Som engasjert i Norsk kornsirkelgruppe, sendte hun torsdag ut et nyhetsbrev til sitt nettverk om sirkelen.

- Det var 2500 personer i Norge som fikk vite om dette i går kveld, så jeg regner med at det vil komme mange folk dit. Jeg har også et internasjonalt nettverk som jeg har fortalt om dette til, sier Brekkestø.

Hun tror bonden vil få det travelt dersom han skal prøve å holde alle skuelystne unna.

- Jeg forstår bondens frustrasjon, at man tenker at dette er laget av guttunger og hvis dette får oppmerksomhet, så blir det bare mer av det. Men jeg skulle ønske at bonden ville tenke seg om, og forstå at folk synes det er spennende å se på sånt. Han kunne sette en boks ved inngangen til åkeren, der folk kunne legge på penger for tapt avling. Da ville han ihvertfall ikke tape penger, foreslår hun.

- Noen har hatt det moro
Men langt fra alle er like fascinert av kornsirkelen.

Norges Bondelag mener dette helt klart er pøbelstreker.

- Det er nok noen som har hatt det veldig moro. Men jeg ler ikke, sier leder Brita Skallerud i Norges Bondelag til Romerikes Blad.

Hun mener dette er å trå i både mennesker og dyrs mat, og hun frykter at dette skal spre seg som det har gjort i USA og England.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere