RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Se opp for giftsoppene

De har hatter i ulike fargetoner, og smaker veldig godt til middag. Men soppene kan være giftige.

Høsten er sopptid, og med den rette kunnskapen kan du gjøre et soppvarp i skogen. Men det kan også gå galt. Noen sopper er spiselige, andre dødelig giftige. Og det er mulig å ta feil.

- Folk må ikke spise det de ikke er sikre på hva er . Hvis de har liten eller ingen kunnskap om sopp, er det viktig å gå innom en soppkontroll, sier Vibeke Thrane, seniorrådgiver i Giftinformasjonen til TV 2 Nettavisen.

Lurt
Å sammenligne sopper med bilder i en bok er ofte ikke godt nok, og en kan bli lurt. Det kan få store konsekvenser. For to år siden måtte flere personer i en familie på Østlandet ha nyretransplantasjon etter at de hadde forvekslet kantarell med den giftigste av alle de norske soppene, slørsoppen. De hadde sammenlignet soppen de hadde funnet med bilder på internett.

- Det er veldig enkelt å forveksle sopper som også skal være umulige å forveksle, sier Thrane.

Du kan få sjekket innholdet i soppkurven din på ens oppkontroll i regi av den lokale sopp- og nyttevekstforeningen eller hold kontroller avutført av lokallag av Mattilsynet. Følge med på annonser i lokalavisen.

Det er ikke bare fluesoppen som er giftig. En oversikt over giftige sopper og kjennetegn finner du her .

Mange telefoner
Giftinformasjonen får stadig henvendelser fra folk som lurer på om de har fått i seg giftig sopp. Torsdag hadde de sju telefoner som omhandlet en voksen og seks barn. Alle med det fellestrekk at de hadde fått i seg sopp de var redde for var giftige.

- Symptomer på forgiftning varierer ut ifra hvilken sopp det er snakk om, fordi soppene inneholder forskjellige gifter. Men i mange tilfeller vil en forgiftning gi mageubehag, oppkast og diaré, sier Thrane.

De giftigste soppene kan skade både lever og nyrer, og kan være dødelige hvis en har fått i seg stor nok mengder.

- Hvis en merker ubehag, anbefaler vi å ringe til Giftinformasjonen. Vi kan finne ut av hva slags slag sopp det er snakk om og gi videre råd derifra. Men en bør handle raskt. Tiden er avgjørende for hvor store helseskader en kan få, sier Thrane.

En soppstuing laget på trygge sopper smaker fortreffelig til enhver festmiddag. Meld deg på et soppkurs, finn fram kurv og kniv og ta en tur i skogen. Hvis du tør.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere