RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Se opp for istappene!

Foto: Anders Røeggen (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Det kan være livsfarlig å gå i hovedstaden om dagen. Brannvesenet ber folk kikke opp.

(iOslo.no) Lange og tunge istapper henger nå ned fra en rekke bygårder i Oslo. Får du en av dem i hodet, kan konsekvensene bli svært så alvorlige.

- En istapp er livsfarlig. Hvis den treffer feil. jeg vil ikke beskrive det som skjer engang. Det er livsfarlig, det er det eneste ordet å bruke, sier vakthavende brannsjef Ragnar Kvennodd ved Oslo brann- og redningsetat til Nettavisen.

Brannvesenet advarer folk mot istappene, og ber folk følge litt ekstra nøye med.

- Jeg kan ikke annet enn å oppfordre publikum til å se opp. Du er nødt til å ta en titt opp i lufta for å se hvor du går om dagen, sier Kvennodd.

- Gårdeiers ansvar
Men istappene er uansett ikke mitt og ditt ansvar. Ansvaret for å fjerne istappene, ligger hos gårdeierne.

- Ifølge politivedtektene er det eier av bygget som må ta det ansvaret som er. Gårdeier plikter å fjerne istappene, sier Kvennodd.

I noen tilfeller bistår brannvesenet med å fjerne farlige istapper, men i utgangspunktet må gårdeieren ordne dette selv.

- Dersom vår beredskap tilsier det, og trafikksjefen eller politiet rekvirerer oss, så kan vi bistå. Men klart at når istappene henger på nesten hvert hjørne, så skjønner jo alle at det er begrenset hva vi kan få gjort. Det er jo liv og helse vi er her for, sier den vakthavende brannsjefen, og fortsetter:

- Akkurat nå i dag har vi et kjempeproblem med å klare å bistå og hjelpe til med det her. Det må være svært kritisk før vi reiser ut, sier Kvennodd.

Løsningen for gårdeierne er derfor å leie inn noen til å fjerne istappene.

- De må leie inn et liftfirma som gjør denne jobben her, sier han.

Selv om dette kan koste en del, men brannvesenet påpeker at konsekvensene kan bli mye større for gårdeieren dersom han ikke gjør det.

- Jeg tror du er verre ute hvis noen får en istapp i hodet og det går med et liv. Da tror jeg gårdeier har mer og svare for, sier Kvennodd.

- Holder ikke med skilt
Rundt om i hovedstaden har det de siste dagene også kommet opp en rekke skilt langs fortauene, der folk advares mot ras fra taket. Men et skilt gjør ikke at gårdeieren slipper å fjerne istappene.

- I forskriftene står det at eier straks skal sette opp et skilt som gjør det tydelig at ferdsel er forbundet med fare, så han presser folk til å gjøre et valg ved at man må se opp eller gå på den andre siden av fortauet. Men man også snarest fjerne istappene, sier Kvennodd til Nettavisen.

- Føler du har gårdeierne tar ansvar for de farlige istappene?

- Ja, men det er veldig store forskjeller. Det er noen gårdeiere som er slappere enn andre selvfølgelig, men jeg synes de tar det på alvor, sier Kvennodd.

Les mer fra iOslo. no: Finanskrise? Ikke her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere