RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Se opp for mat-bakteriene

Sist oppdatert:
Det finnes en hel liten verden av bakterier på kjøkkenet ditt. Se hvordan du unngår å bli syk.

(SIDE2): - Vi utfordres av en ny bakterieflora fra hele verden, sa seksjonssjef i Fagsenteret for kjøtt, Ole Alvseike på et presseminar holdt av Opplysningskontoret for kjøtt torsdag.

Han mener E.coli bakterien har vært en tragedie for kjøttbransjen i Norge, men at vi i forhold til resten av Europa fortsatt står overfor en lav risiko for sykdom forårsaket av bakterier som E.coli.

Ikke trygt

I sitt innlegg hevder han at forebyggende tiltak mot hissige bakteriert aldri vil gi 100 prosent trygghet og at det viktigste er at den enkelte tar forhåndsregler. Det aller viktigste man kan gjøre er å varme maten godt nok og ikke slurve med renholdet på kjøkkenet.

- I USA har de klassifisert mat som rå kjøttdeig som risikomat. Kommer det samme til å skje i Norge?

- Det håper jeg ikke. Selv om enkelte matgrupper som ferske matvarer vil ha en større risiko for bakterier, så er allikevel risikoen for sykdom ganske liten.

- Hva er den største utfordringen ved det globale felleskapet av bakterier vi nå blir utsatt for?

- Å få myndigheter, presse og forbrukere til å innse den saklige risikoen, som er ganske liten. Å ta flere stikkprøver av matprodukter er ikke en valgmulighet fordi det rett og slett koster for mye i forhold til hva man oppnår.

Her er hygienereglene du bør følge på kjøkkenet:

De vanligste årsakene til matforgiftning er utilstrekkelig oppvarming, sen nedkjøling, lagring ved for høy temperatur og slurv med renhold.

Ikke lag mat når du er syk

Har du magesyke, halsvondt eller betente sår på hendene så ikke lag mat til andre.

Vask hendene

Vask hendene mellom håndtering av ulike matvarer

Bruk ulike fjøler

Bruk ulike plastikk- eller trefjøler når du lager mat. Bruk ikke samme fjøl til rå grønnsaker og rått kjøtt eller fisk. Plastikk er best fordi du kan vaske den i oppvaskmaskinen, og sørge for at alle bakterier drepes.

Bruk rene redskaper

Kniver og andre redskaper skal være rene. Jordbakterier kan føre til farlige matinfeksjoner.

Riktig temperatur

Temperaturen i kjøleskapet bør være fire grader eller lavere. Lav temperaturr hindrer bakterievekst i matvarer. Ved svale temperaturer liker noen mikroorganismer seg, men de utvikler seg sakte.

Drep bakteriene ved varmebehandling

Ved 70-80 grader drepes de fleste bakterier.

Bakterier formerer seg raskt i lunken mat, og i verste fall føre til matforgiftning.

Rask nedkjøling

Er det lenge til maten skal spises så kjøl den raskt ned og varm opp igjen.

Kjøkkenkluten er en bakteriebombe

Bytt klut ofte. Kjkkenkluter i merke «Chiffonet» er bra fordi smuss skylles av enkelt. Ellers er det lurt å klore den eller bytte klut ofte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere